Facelift Friday: Alfa Romeo Spider

Met of zonder enorme 'Scudetto'?

Alfa Romeo Spider
Alfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo Spider - interieurAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo SpiderAlfa Romeo Spider
Alfa Romeo staat niet bekend om zijn ingrijpende facelifts. Dat bewees de onlangs gefacelifte Giulietta dan ook zonder meer, want bij die auto zijn de verschillen nauwelijks te zien. Bij de 166 en GTV/Spider gingen de Italianen iets grondiger te werk. Deze week schijnen we onze spotlight op de dakloze van het stel.

Het is 1995 als Alfa romeo zowel de GTV als de Spider lanceert, een dakloos duo waarvan de lijnen al in 1988 op papier waren gezet door Pininfarina. Niemand minder dan Walter de'Silva werd opgetrommeld om het interieur vorm te geven, daar Alfa Romeo de vormgeving van Pininfarina's dashboard maar niks vond. Het tweetal kreeg twee priemende lichtunits mee en de Spider kreeg - in tegenstelling tot de naar de Alfetta GTV verwijzende GTV - een rondere bilpartij. Voorop een typerende Alfa-neus met een driehoekige grille. Een bijzonder oplopende lijn op de flank gaf het stel een sterke wigvorm.

In 1998 was het tijd voor een kleine bijpuntsessie. Het interieur ging op de schop en vanbuiten wist deze Phase 2 zich te onderscheiden met een chromen rand op zijn grille en meegespoten skirts aan zowel de zijkant als voorzijde. In 2003 werd de meest ingrijpende facelift (Phase 3) doorgevoerd. Enrico Fumia gaf het duo een grille zoals we die destijds kenden van de 147. Ook het bumperwerk werd gewijzigd. Opvolger Brera en de nieuwe Spider verschenen in 2005 en 2006.

Opgelet! We schoppen de bal weer naar jullie. Welke Spider vinden jullie mooier? De Phase 1/2 of de Phase 3? Stemmen kan hieronder.

Lezersreacties (103) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.