Europees Parlement stemt vóór afgezwakte Euro 7-norm
Nog steeds niet definitief
Het Europees Parlement stemt in met een voorstel voor een wat afgezwakte versie van de Euro 7-uitstootnorm. Naar ‘goed’ Europees gebruik is het plan daarmee nog steeds niet definitief, al komt dat moment wel weer dichterbij.
Het Europees Parlement drukt zijn goedkeuring op een eerder voorgestelde, mildere variant van de Euro 7-uitstootnorm, meldt Automotive News Europe. Die houdt voor personenauto’s grofweg in dat er wordt vastgehouden aan de Euro 6-norm als het gaat om uitlaatgassen. Die blijft dan van kracht tot 1 juli 2030 voor personenauto’s en bestelbussen, en tot 1 juli 2031 voor bussen en vrachtwagens. In het oorspronkelijke plan zouden de regels voor personenenauto’s en bestelbussen per 1 juli 2025, en die voor zwaardere voertuigen per 1 juli 2031 worden aangescherpt.
De ‘afzwakking’ is er natuurlijk niet omdat ze in de EU graag zien dat we zoveel mogelijk uitstoten, maar omdat het voor autofabrikanten onredelijk veel tijd en moeite zou vergen om aan de eerder voorgestelde, strengere Euro 7-norm te voldoen. Die energie kan, zo is de redenatie, beter worden gestoken in de ontwikkeling van uitstootvrije (elektrische) auto’s, waar noodgedwongen toch al erg veel in wordt geïnvesteerd. Tegenstanders van de aanpassing roepen dat de striktere regels nodig zijn voor de volksgezondheid. Daarbij is het de moeite waard om aan te tekenen dat het hier niet alleen maar om pure liefdadigheid gaat, want ook fabrikanten van katalysatoren en andere uitstoot-terugdringende voorzieningen bevinden zich in dit kamp.
Het Europees Parlement stelt de zaak van beide kanten te hebben bekeken en gaat dus mee in de bovenstaande redenatie. Parlementslid Alexandr Vondra zegt het zo: “Het zou contraproductief zijn om met milieubeleid te komen dat zowel de Europese industrie als haar inwoners schaadt.”
De EU zou de EU niet zijn als er nu niet nog een maandenlang proces zou volgen. Dat moet leiden tot een definitieve versie van het aangepaste plan, waarover Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad dan begin 2024 wederom gaan stemmen.