EU-advies: 'Volkswagens EGR-afstelling is illegaal'

Vaker niet dan wel

Volkswagen Passat TDI Duits kenteken

Dus jij dacht dat het nu wel een keer klaar was met Volkswagens sjoemelsoftware-soap? Denk nog maar een keer: volgens een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie is ook een bepaalde afstelling van de in dieselauto’s gebruikte EGR-klep illegaal.

De EGR-klep voert een deel van de uitlaatgassen terug naar de motor om zo de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) terug te dringen. Bij de auto’s die in deze zaak onder de loep zijn genomen werd deze EGR-klep onder bepaalde omstandigheden uitgeschakeld, volgens Volkswagen om de techniek te beschermen.

De EGR-kleppen in kwestie werken alleen bij een buitentemperatuur tussen de 15 tot 33 graden en een hoogte van minder dan 1.000 meter. Onder omstandigheden die buiten deze kaders vallen, zouden de auto’s in kwestie dan ook veel meer stikstofoxide uitstoten dan beloofd. Advocaat-generaal Rantos stelt dat de klep daardoor vaker niet dan wel werkt. Zo komt de oorspronkelijke aanklacht uit Oostenrijk, waar ritten boven de 1.000 meter zeker geen uitzondering zijn. Ook ligt de gemiddelde temperatuur in een groot deel van Europa, waaronder Oostenrijk en Duitsland, riant onder de 15 graden.

Volkswagen stelt dat deze oplossing onder een uitzondering zou vallen die het uitschakelen toestaat als dat nodig is om de motor te beschermen. In het advies wordt echter opgemerkt dat er bij die uitzondering een duidelijk onderscheid bestaat tussen de motor en onderdelen die de uitstoot moeten terugdringen. De EGR-klep hoort volgens dat onderscheid niet bij de motor en komt dus ook niet in aanmerking voor deze uitzondering.

Het advies van de advocaat-generaal is nog geen definitief oordeel. Het Europese Hof van Justitie gaat zich nu over de zaak buigen, maar Automotive News Europe merkt op dat zo’n advies vaak wel wordt opgevolgd.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (119) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.