Eerste SUV met V12: Brabus G V12

Mercedes G Brabus
Ook nu heeft Brabus weer een Mercedes onder handen genomen, ditmaal de G-klasse. De Brabus G V12 de enige SUV ter wereld is met een twaalfcilinder motor.

Brabus is zo'n beetje de huistuner van Mercedes-Benz. Ook nu weer heeft de Duitse firma een Mercedes onder handen genomen, de G-klasse, die als Brabus G V12 de enige SUV is ter wereld is met een twaalfcilinder.

Brabus presenteerde in Genève de eerste en voorlopig enige twaalfcilinder SUV. De Mercedes G-klasse werd daartoe uitgerust met de Brabus SV12-motor, die is gebaseerd op de V12 bi-turbo uit de Mercedes S 600 en waarvan de cilinderinhoud is vergroot van 5,5 naar 6,3 liter. Dit was mogelijk door het gebruik van een krukas met een langere slag, grotere boring en grotere zuigers. Verder zijn de cilinderkoppen bewerkt, zijn er speciale nokkenassen gebruikt en is het motormanagementsysteem aangepast. Tot slot heeft Brabus een roestvrijstalen uitlaatsysteem ontwikkeld en voorzien van speciale eindstukken in de vorm van dubbele verchroomde uitlaatpijpen aan beide zijden.
De Brabusmotor levert in de G-klasse 610 pk bij 5300 tpm en heeft het gigantische koppel van 1006 Nm bij 1750 tpm. De G V12 accelereert in 5,3 s van 0-100 km/h en heeft een elektronisch begrensde topsnelheid van 230 km/h.
De imposante prestaties worden aan de weg gebracht via 20-inch Brabus Monoblock VI wielen met banden in de maat 295/45 R20. Uiteraard is ook het onderstel van de auto aangepast en heeft Brabus zijn speciale remsysteem met grote geventileerde schijven en remklauwen met vier zuigers toegepast.
De carrosserie is eveneens onder handen genomen en vertegenwoordigt meteen de facelift voor de 2005-uitvoeringen van de Brabus G-klasse, met onder meer een nieuwe bumperspoiler vóór met geïntegreerde lampen en een nieuwe achterbumper.
Het interieur is voorzien van een ergonomisch gevormd stuurwiel, roestvrijstalen dorpelbeschermers. Met de hand gemaakte leren bekleding zorgt voor de luxe uitstraling.