Eerste Europese waterstof Mazda RX-8 afgeleverd

Mazda RX-8 Hydrogen RE facelift
Mazda RX-8 Hydrogen RE faceliftMazda RX-8 Hydrogen RE faceliftMazda RX-8 Hydrogen RE faceliftMazda RX-8 Hydrogen RE faceliftMazda RX-8 Hydrogen RE facelift
In Japan is de Mazda RX-8 op waterstof al enige tijd te leasen. Nu is ook de Europese versie klaar. Die wordt voorlopig alleen ingezet op de 'waterstofsnelweg' in Noorwegen.
Mazda heeft de eerste RX-8 Hydrogen RE facelift afgeleverd in Noorwegen. Dat ging in combinatie met de opening van twee waterstoftankstations van het HyNor-project. Daarmee is een grote stap gezet in de ontwikkeling van de 580 kilometer lange waterstofsnelweg die van Oslo naar Stavanger loopt. Tijdens de ceremonie is de waterstof RX-8 afgetankt door kroonprins Haakon Magnus; de minister van Transport, Liv Signe Navarsete, reed de auto vervolgens naar Drammen. Nog deze zomer levert Mazda meerdere auto's aan het project om te worden ingezet voor commerciële leasing. De RX-8 Hydrogen rijdt al langere tijd rond in Japan; waar hij eveneens geleased kan worden. De Noorse auto's zijn geheel volgens Europese specificaties. Dat betekent onder meer dat ze linksgestuurd zijn en voorzien zijn van een handgeschakelde versnellingsbak. Mazda experimenteert al achttien jaar met waterstof als alternatieve brandstof. De rotatiemotor van de RX-8 Hydrogen kan functioneren op zowel waterstof als benzine. Onderweg kan worden geschakeld tussen deze twee brandstoffen.

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.