Designchef Mazda wil dolgraag nieuwe RX

Mazda RX-8
Mazda RX-8Mazda RX-8Mazda RX-7Mazda RX-7Mazda RX-7Mazda RX-7Mazda RX-7Mazda RX-7Mazda RX-7
In 2012 werd de stekker uit de Mazda RX-8 getrokken, maar bij ons verdween de bijzondere vierdeurscoupé al in 2008 van de markt. Mazda's designchef heeft aangegeven dolgraag een opvolger te zien.

De hoogste tekenmeester bij Mazda - Ikuo Maeda - heeft tegenover Automotive News verkondigd dat hij het RX-label bijzonder graag nieuw leven wil inblazen.

Officieel zou er nog niets besloten zijn over z'n komst, maar Maeda geeft aan alles op alles te zetten om de auto te laten verschijnen. "Ik zal nooit opgeven [...] ik ben altijd op zoek naar vormen voor een nieuwe RX", aldus Maeda. Helaas zitten er wat haken en ogen aan de komst van een nieuwe sportieve Mazda boven de MX-5.

Volgens de designchef zijn de nieuwe Skyactiv-motoren wel sportief en zuinig, maar ze zouden niet geschikt zijn voor een model als de RX-8. "Een nieuwe RX is niet mogelijk zonder wankelmotor", en daarin schuilt het probleem. Mazda zou sinds 2007 namelijk al achter de schermen bezig zijn met het efficiënter maken van de techniek van deze bijzondere motoren, die over het algemeen minder zuinig zijn - onder ander door een hoog olieverbruik - dan reguliere verbrandingsmotoren. Het doorontwikkelen van de techniek zou dermate lastig zijn, dat het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van het Japanse merk het project op een laag pitje heeft gezet.

Een nieuwe RX - waarin de R voor rotatie staat - zonder wankelmotor is natuurlijk een lastig verhaal. De komst van een ander sportief model - die niet de RX-aanduiding krijgt - wordt door Maeda overigens niet uitgesloten. "Mochten we een sportauto met Skyactiv-motoren gaan maken, dan wordt dat een ander model."

Lezersreacties (11) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.