'Duur wasstraatprogramma onnodig of schadelijk'

ADAC adviseert ertegen

wassen wasstraat carwash

Het is de afgelopen tijd een drukte van belang bij wasstraten. Eerst vanwege de pekel, daarna vanwege Saharazand en pollen. Velen laten zich dan verleiden tot de duurdere en uitgebreidere programma's, maar volgens de ADAC kun je die beter laten voor wat het is.

Vooral dure wasprogramma's met bodemreiniging kunnen volgens de Duitse evenknie van de ANWB zorgen voor schade aan je auto. Een goedkoop wasprogramma is volgens de ADAC vaak het beste, mits een zogeheten voorwas er deel van uitmaakt. "Dure premium programma’s met bodemreiniging zijn niet nodig en kunnen zelfs tot problemen leiden", aldus de bond. "Bij oudere voertuigen kan bij het reinigen van de bodemplaat vocht binnendringen via openingen in de voertuigbodem. Moderne voertuigen zijn daarentegen aan de onderkant meestal met plastic bedekt, waardoor het overbodig is om de onderkant te wassen als bescherming tegen corrosie.”

Voorwassen is volgens de ADAC van groot belang wanneer je je auto door de wasstraat haalt. Meestal hoort dit ook al bij goedkope wasprogramma's. Voorwassen kan bijvoorbeeld gebeuren met een stoomstraal of een chemische schuimlaag die het hardnekkige vuil op de autolak losweekt en voorkomt dat vuildeeltjes, zand, zout en steentjes als schuurpapier op de lak inwerken en krassen veroorzaken. Verder adviseert de ADAC een programma te kiezen met een waxbehandeling erin. Vaak is dat al het geval bij het op één na goedkoopste programma. Dat beschermt de laklaag tegen zaken als zonnestraling, hars, vogelpoep en plakkerig stuifmeel. Een behandeling met wax blijft ongeveer drie tot zes maanden zitten en een professionele sealing-behandeling door een professioneel poetsbedrijf kan zelfs tot een jaar meegaan, aldus de bond.

Lezersreacties (68) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.