Duitse justitie ziet deels af van vervolging Martin Winterkorn

Niet geheel vrijgepleit

Martin Winterkorn | Foto: ANP/EPA

Martin Winterkorn, de voormalig topman van Volkswagen die dankzij Dieselgate gedwongen op moest stappen, wordt niet langer vervolgd voor het vermeend manipuleren van de markt. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Braunschweig bepaald. De uitspraak betekent echter niet dat Winterkorn van zijn zorgen is verlost.

Volgens de rechtbank leidt het vervolgen van Winterkorn voor het manipuleren van de markt niet tot een substantieel hogere boete, omdat de straf die op de andere vormen van fraude staat waarschijnlijk veel hoger is.

Winterkorn werd in 2019 samen met andere bestuurders van Volkswagen aangeklaagd voor het niet tijdig informeren van investeerders over de problemen met de dieselauto's. Omdat Volkswagen voor de andere twee bestuurders elk 4,5 miljoen euro aan schadevergoeding heeft betaald, besloot de rechtbank in Braunschweig dat zij niet langer zouden worden vervolgd. Winterkorn lag nog wel op het hakblok, maar ontspringt nu ook deze aanklacht.

De gevallen Volkswagen-topman moet in februari alsnog plaatsnemen in het beklaagdenbankje vanwege andere fraudeaanklachten. Dat deze ene aanklacht is komen te vervallen, betekent dus niet dat Winterkorn rustig kan gaan slapen. De topman legde in 2015 zijn functie neer nadat de Dieselgate-affaire boven water kwam. Sindsdien heeft Volkswagen miljarden euro's moeten betalen aan schikkingen en boetes. Of Winterkorn daar dit jaar nog persoonlijke consequenties van gaat ondervinden, zal spoedig blijken.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (37) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.