Dit staat niet op de AutoRAI
De primeurs zijn jammer genoeg dun gezaaid op deze AutoRAI. Toch wil dat niet zeggen dat er niets nieuws onder de zon is. Er staat ons de komende tijd namelijk nog heel wat te wachten. Wat dacht u van de nieuwe Nissan Primera, Peugeot 307 of Jaguar X-type? Ook op komst: een compleet nieuwe Jeep Cherokee en de opvallende Lexus IS 300 SportCross.
Primera uit ander vaatje
Nissan heeft met de nieuwe Primera een spannende en strakke auto neergezet, waarbij het huidige model meteen gedateerd oogt. Dat Renault de nodige touwtjes in handen heeft bij Nissan is wel duidelijk, gezien de gelijkenis van de Primera Wagon met de nieuwe Laguna Grand Tour. Binnenin de nieuwe Primera wordt ook uit een volledig ander vaatje getapt. De klokkenwinkel verhuisde naar het midden, met daaronder een paneeltje met alle essentiële knoppen; voor Nissan-begrippen een revolutionaire stap. De nieuwe Primera is nu al te koop op de Japanse markt, maar de Nederlandse klant het nog zeker tot het einde van het jaar met het huidige model stellen. Dan zijn er ook meer technische gegevens bekend.
'Baby-Jag': de X-type
Het gaat goed met Jaguar, met dank aan de S-type. De andere twee modellen, de XJ en XK, hebben over belangstelling ook niet te klagen. Dit drietal krijgt er binnenkort een klein broertje bij: de X-type. Het is een relatief compacte sedan, die de strijd aan moet gaan met klasbakken als de Audi A4, de BMW 3-serie en de Mercedes C-klasse. Bijzonder, en uniek voor Jaguar, is de standaard vierwielaandrijving van de X-type. De 'instapper' uit het Jaguar-gamma staat op het onderstel van de nieuwe Ford Mondeo en wordt aangedreven door een 2,5- of 3-liter V6. De Britten mikken met de X-type op jonge (vermogende) klanten en denken daarnaast een flink aantal vrouwelijke geïnteresseerden te trekken. De 'baby-Jag' staat deze zomer in de showrooms.
Geduld met de Corolla
Hij werd door een oplettende AutoWeek-lezer gefotografeerd in Parijs: de Japanse Toyota Corolla, waarvan we met 95 procent zekerheid kunnen zeggen dat hij de opvolger wordt van het huidige Europese model. In Japan rijdt de auto rond onder de namen Corolla Runx en Allex en hij is leverbaar in de varianten hatchback, sedan en wagon. Het zal nog tot 2002 duren voordat de nieuwe Corolla voor de Europese markt verkrijgbaar is.
A-klasse onder de loep
Mercedes heeft haar kleinste telg, de A-klasse, eens goed onder handen genomen. 'Daar zie ik anders weinig van', horen we u denken. Zo vreemd is die gedachte niet, want aan de buitenkant zijn de veranderingen minimaal. Op het eerste gezicht ja, want er is nu ook een 17 cm langere versie.
De kleine Benz heeft verder helder koplampglas en het aantal 'lamellen' in de grille is met één toegenomen naar vier. Verder? De luchthappers 'smoelen' wat meer, de zijkanten zijn voorzien van stootstrips en de achterbumper en achterlichten (twee witte vlakjes) werden iets aangepast. De échte veranderingen vinden we dan ook binnenin. De middenconsole kreeg een andere indeling en de radio en de verwarmingsknoppen ruilden van plek, wat de ergonomie ten goede komt. Belangrijkste verandering is dat door het gebruik van betere materialen het interieur een flinke quality-boost kreeg. De diesels van de A160 en A170 krijgen nu van huis uit respectievelijk vijftien en vijf paardenkrachten extra mee. De vernieuwde A is vanaf maart leverbaar. Prijzen zijn nog niet bekend.
Sonata: nieuw jasje
Hyundai heeft haar topmodel Sonata compleet vernieuwd. Uiterlijke kenmerken na de operatie: grote dubbele, 'samengesmolten' koplampen, een uit de kluiten gewassen grille ertussen en een compleet nieuwe achterkant met een keurig chromen stripje tussen de achterlichten. Bij deze uiterlijke kenmerken bleef het eigenlijk wel. Van binnen veranderde niets, op een chroomrandje om de tellers en een kleurenscherm voor een navigatiesysteem na. Hetzelfde geldt voor de motoren, waar de reeks nog steeds aftrapt met de 137 pk sterke tweeliter viercilinder en eindigt bij de 2,5-liter V6 van 160 pk met standaard automaat. Het enige onderhuidse nieuwtje is een rem-assistent.
Twijfelaar: Lexus IS 300 SportCross
SportCross, wat moet je je bij deze term nou weer voorstellen? Lexus bedoelt hiermee de IS 300 als een soort stationwagon Qua vormgeving doet de SportCross denken aan de Subaru Impreza Plus, ook zo'n model dat een beetje tussen wal (hatchback) en schip (stationwagon) valt. Het verschil tussen de IS 200 en IS 300 zit hem in de motorinhoud. De IS 200 heeft een tweeliter zescilinder, terwijl de IS 300 over een drieliter-variant beschikt. De SportCross, die in ons land waarschijnlijk onder een andere naam door het leven zal gaan, is rond augustus te bestellen. Overigens zal de SportCross tegelijk met de vierdeurs IS 300 worden geïntroduceerd.
Splinternieuw: Peugeot 307
In mei komt Peugeot met de opvolger van de 306, de 307. In de populaire middenklasse moet de Fransman de strijd aanbinden met succesnummers als de VW Golf, de Opel Astra en de Ford Focus. Peugeot heeft goed bij de (Duitse) concurrentie gekeken, waardoor de materiaalkeuze van de 307 verdacht Duits aandoet. Het modellenprogramma is bij de introductie nog vrij bescheiden. Twee carrosserievarianten (een drie- en vijfdeurs) doen het dan voorlopig met twee benzine- (1.6- en 2.0-liter) en twee dieselmotoren (van 90 pk en 110 pk). Er zijn vijf uitvoeringen: XR, XT, XS, Gentry en XSi. Op termijn wordt de keuze aan motoren en koetswerken verder uitgebreid. Elke 307 wordt standaard afgeleverd met ABS (met rem-assistent), zes airbags, centrale vergrendeling met afstandsbediening, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en elektrische ramen vóór. De prijs van de basisversie, de 1.6 XR, zal rond de f 38.000 liggen.
X-range van MG
MG pakt uit met maar liefst drie nieuwe modellen, die tezamen de X-range vormen. Toch zijn drie Britten niet écht nieuw. MG 'leende' namelijk de koetswerken van de Rovers 25 (X 30), 45 (X 20) en 75 (X10) om daar vervolgens een eigen twist aan te geven. Hetgeen inhoudt dat de wagens er nu een stuk potiger uitzien. Ook motorisch staan ze hun mannetje. Voor de X-range heeft MG krachtbronnen beschikbaar variërend van een bescheiden 1.4-viercilinder tot aan een brute V8 van 375 pk. Er is ook een tweeliter turbodiesel verkrijgbaar. MG streeft naar een scherpe prijsstelling voor de basisversies van de X-range, die vanaf begin volgend jaar in Nederland leverbaar zal zijn.
Helaas: Lancer Evo VII
Helaas? 't Is maar hoe je het bekijkt. Hij is er wel, maar hij komt niet hier (in Europa). En dat is erg jammer. Want als Mitsubishi weer een turfje achter het Evolution-typeplaatje zet, weet een beetje liefhebber wel hoe laat het is. De Lancer Evo VI heeft dus plaatsgemaakt voor de VII. Het uiterlijk werd rigoureus onder handen genomen en ook de motor werd aangepakt. Niet dat het met de voorgaande Evo's behelpen was, integendeel, maar het kan natuurlijk altijd méér. Het vermogen van de tweeliter zestienklepper bleef met 280 pk gelijk, maar het koppel steeg door wat knutselwerk aan de turbocompressor en tussenkoeler naar 383 Nm. Het gevolg is dat je slechts 5,5 seconden nodig hebt om door de honderd kilometergrens te denderen en uiteindelijk ergens rond de 260 km/h blijft steken. En dús is het jammer dat ie niet naar Nederland komt.
Ronde Cherokee
Het heeft lang geduurd, maar zelfs bij de Jeep Cherokee maakt hoekig plaats voor rond. Toch is de nieuwe Cherokee nog steeds overduidelijk een Jeep, niet in het minst door de karakteristieke grille. Er zijn straks drie motoren leverbaar, waaronder twee benzine-exemplaren. Dit zijn een 2,4-liter viercilinder van 154 pk en een V6 van 3,7-liter, goed voor 210 pk en een koppel van 300 Nm. Gedieseld wordt er met een 2,5-liter common rail-motor van 140 pk en 343 Nm. De nieuwe Jeep Cherokee is leverbaar vanaf september.