Wat is een duplicaatcode op het kenteken?
Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je een kentekenplaat moet vervangen. Dan moet er...
Met een account kun je:
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Als je een aanhanger hebt, dan moet je bij een geremde en ongeremde aanhanger rekening houden met het maximum gewicht. Wat is het maximum gewicht van een ongeremde aanhanger?
Bij de keuze van een aanhanger moet je rekening houden met verschillende factoren. Is hij geremd, ongeremd, wat mag je auto trekken, heb je het goede rijbewijs, hoe zwaar is je auto, hoe zwaar is de aanhanger? In dit artikel kijken we naar de ongeremde aanhanger. Wat is het maximum gewicht van een ongeremde aanhanger?
De ongeremde aanhanger is eigenlijk de eenvoudigste die je kunt kopen. Meestal gaat het om bagagewagentjes voor de vakantie, een bakkie met nét wat meer ruimte voor je spullen of om het afval uit de tuin op te ruimen. Je kunt er ook een motorfiets op vervoeren of een lichte boot. Dit zijn ook de aanhangers die je gemakkelijk kunt huren.
Je hebt wel te maken met een belangrijke beperking. Het maximum gewicht van een ongeremde aanhanger is wettelijk namelijk vastgesteld op 750 kg (artikel 5.12.31 lid 1 van de regeling voertuigen). Of beter andersom: aanhangwagens boven de 750 kg moeten een eigen remvoorziening hebben. Meestal is dat een oplooprem.
Van onze partner Trekhaak onder je auto nodig? Bij gespecialiseerde vestigingen van Kwik-Fit krijg je advies voor de juiste trekhaak voor jouw auto en kan de installatie gemakkelijk worden geregeld. |
Het maximum gewicht van een aanhanger staat vermeld op de kentekencard of het kentekenbewijs. Je kunt het ook opvragen via de gratis kentekencheck op de bovenaan deze AutoWeek website. Voor een ongeremde aanhanger is dit altijd maximaal 750 kg (het kan ook minder zijn dus je moet wel opletten).
Er zijn nog aanvullende voorwaarden. Je mag de maximum toegestane massa van de ongeremde aanhangwagen (MTM AHW) op de kentekencard niet overschrijden. Daarbij mag je de technisch toegestane massa die je auto kan trekken niet overschrijden. Bovendien mag de de massa van de aanhangwagen niet meer zijn dan de helft van het trekkende voertuig in rijklare toestand. Kortom: weegt je auto rijklaar 1.200 kg? Dan mag je een ongeremde aanhanger trekken van maximaal 600 kg, inclusief de lading.
De ongeremde aanhanger mag dus maximaal 750 kg wegen als je auto zelf geen beperking heeft op de maximaal toegestane massa. Dat betekent: de massa van de aanhanger zelf én de lading. Let er bij het inladen wel op dat een eenvoudig ‘bakkie op wielen’ zelf al gauw tussen de 150 en 200 kg weegt. Wil je meer weten over het verschil tussen een geremde en ongeremde aanhanger? Kijk dan op de speciale pagina over geremde en ongeremde aanhangers.
Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je een kentekenplaat moet vervangen. Dan moet er...
Auto’s, motoren, aanhangers en bromfietsen moeten een kenteken hebben. Blijft het daarbij?...
De meldcode bestaat uit vier cijfers. Dat zijn de laatste vier cijfers van het Voertuig Identificatienummer...
Vroeger was het redelijk eenvoudig: de aanhanger had hetzelfde kenteken als het trekkende...
Wat kun je met Kentekenkennis? Met de AutoWeek Kentekencheck krijg je waardevolle informatie...
Wat is een kenteken? Een kenteken is unieke combinatie van letters en cijfers die gebruikt...
Je hebt een auto en je verkoopt hem. Of je koopt een auto. Hoe moet je dan het kenteken overschrijven?...
Elke auto heeft een kenteken. En daarbij krijg je ook een kentekenbewijs. Wat is een kentekenbewijs...
Het kentekenrapport van AutoWeek geeft je om te beginnen een handige checklist voor de auto....
Het meest opvallende dat je aan een kenteken kunt zien is hoe oud een auto (ongeveer) is....
Veranderingen in de Nederlandse autobelastingen zijn schering en inslag. Het grijze kenteken...
Tegenwoordig wordt een auto als een klassieke auto of oldtimer bestempeld als deze 40 jaar...
Als het gaat om het formaat van kentekenplaten, zijn er wereldwijd eigenlijk twee standaarden....