Dít is de nieuwe Mercedes SL
Kan mooi nog mooier? Beter nóg beter? Ja hoor. Mercedes-Benz slaagde erin om de vijfde generatie van de SL-Klasse op diverse fronten te verfraaien en te verbeteren. De internationale pers kon hem onlangs alvast in levenden lijve aanschouwen.
Kijken, kijken, maar niet rijden. Een statische introductie van een nieuwe auto is bijna het ergste wat je een autojournalist kunt aan doen. Zeg nou zelf, als je zo'n prachtige nieuwe SL ziet staan wil je toch niets liever dan instappen? De V8 starten en wegrijden. Daarmee moeten we wachten tot de herfst. Dan pas zal de SL500 klaarstaan voor de eerste rij-impressie van de SL 500, terwijl kopers in 2002 achter het stuur kunnen klimmen.
De SL werd voor het eerst gepresenteerd in 1957. De toenmalige SL-Roadster was een doorontwikkeling van de vleugeldeurauto die Mercedes-Benz uit 1954. De eerste SL kwam zonder de naar boven openslaande vleugeldeuren ter wereld, maar wel met de ronde vormen van zijn illustere voorganger. De tweede, derde en vierde generatie kregen strakkere lijnen en hoekigere vormen. Met de huidige vijfde generatie zijn de rondere vormen weer terug. Maar het speelsere ontwerp geeft de SL van 2002 een veel sportiever uiterlijk. Boven en onderkant van de auto zijn één geheel en niet meer ter hoogte van de bumpers in tweeën gedeeld, waardoor ook het two tone-kleurenpalet komt te vervallen.
Als het Vario-dak met een druk op de knop in 16 seconden op in de bagageruimte is verdwenen, zie je dat ook het luxueuze interieur verder is opgewaardeerd. Er is keuze uit twee soorten leer in vijf verschillende kleuren en de middenconsole kan worden afgewerkt met hout of aluminium.
Wereldprimeur
Een wereldprimeur is de SBC (Sensotronic Brake Control), een electro-hydraulisch remsysteem. SBC werkt samen met de reeds bestaande ESP (Electronic Stability Program) en ABC (Active Body Control) en zorgt ervoor dat de auto minimaal overhelt in bochten en tijdens het remmen niet duikt. SBC is een remsysteem dat meedenkt. Zodra de bestuurder zijn voet van het gaspedaal haalt, wordt de remdruk zodanig opgebouwd dat de remblokken dicht bij de schijven komen te staan. Trapt de bestuurder vervolgens op de rem dan wordt de vertraging sneller en met meer druk dan bij normaal gebruikte remsystemen in werking gesteld. Bij een noodstop kan met SBC de remweg met 3% worden verkort.
Gebleven is de 306 pk sterke V8-motor. Voor de sprint naar 100 km/h heeft de SL nu 6,3 seconden nodig, 0,2 seconde sneller dan het vorige model. Dat komt omdat de auto een stuk lichter is, omdat motorkap, voorschermen, deuren, kofferdeksel, benzinetank en diverse andere onderdelen van aluminium zijn. Zo is op de 1.40 meter lange motorkap 15 kg bespaard. Met de totale gewichtsbesparing en door de aerodynamischere vorm is bovendien het brandstofverbruik lager. Dat laatste nemen we zomaar aan, maar dat van die sprint in 6,3 seconden willen we het liefst zo gauw mogelijk zelf ondervinden. Toch?