Diesel voor Jaguar XJ

Diesel voor Jaguar XJ
Jaguar rust de XJ voor het modeljaar 2006 uit met een dieselmotor. De limousine wordt voorzien van een 2,7-liter twin turbo V6 diesel. In september komt de XJ diesel naar Nederland.
Jaguar rust de XJ voor het modeljaar 2006 uit met een dieselmotor. De limousine wordt voorzien van een 2,7-liter twin turbo V6 diesel. In september komt de XJ diesel naar Nederland. Het is voor het eerst dat de Jaguar XJ wordt voorzien van een dieselmotor. De 2,7-liter V6 is ontwikkeld in samenwerking met PSA. De diesel uit de XJ is nu al leverbaar in de S-Type en de Peugeot 607; later is hij ook voor de Citroën C6 bestemd.

In de XJ levert de diesel 207 pk en een maximaal koppel van 435 Nm. De sprint van 0 naar 100 verloopt ermee in 8,2 seconden. Het gemiddelde verbruik blijft beperkt tot 8,0 liter per 100 km; ofwel 1;12,5. Een roetfilter behoort tot de standaarduitrusting. De XJ diesel heeft een vanafprijs van 87.800 euro; de Sovereign staat in de prijslijst voor 96.350 euro. Die prijzen zijn inclusief 600 euro BPM-korting. De XJ diesel is vanaf september in ons land te koop.

De Jaguar XJ heeft voor modeljaar 2006 ook kleine uiterlijke wijzigingen ondergaan. Daarnaast zijn er nieuwe accessoires zoals een bandenspanningscontrolesysteem, een automatische snelheidsbegrenzer en een opgewaardeerd remsysteem. Voorts zijn er 2 nieuwe soorten lichtmetalen wielen in de maat 18 en 19 inch en zijn er 2 nieuwe koetswerkkleuren: Winter Gold en Indigo.

Het geluid van Jaguar's diesel wordt buitengehouden door speciaal akoestisch gelaagd glas en zogeheten actieve elektronisch geregelde motorsteunen die volgens de fabrikant 90 procent van de motortrillingen tegenhouden.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de 2,7-liter V6 twin turbo niet de enige diesel in de XJ blijft. Nog dit jaar wordt in de Range Rover en de Range Rover Sport een van Ford afkomstige 3,6-liter V8 diesel leverbaar. Die zal rond de 250 pk leveren en beschikken over een maximaal koppel dat riant boven de 400 Nm ligt. Het moet vreemd lopen als die krachtbron niet ook zijn opwachting in Jaguars vlaggenschip maakt.