Deze Trabant kwam vlak na de val van de Muur hierheen – In het Wild

Nette Trabbi

Trabant 600

Begin jaren 90 staken hordes mensen de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland over, niet zelden in een Trabant. Ook deze Trabbi uit 1963 kwam toen onze kant op.

Om precies te zijn in 1992, toen deze door collega Joost Boers gespotte Trabant 600 al bijna dertig jaar oud was, maakte hij de oversteek naar ons land. Mogelijk had hij vlak daarvoor nog een Oost-Duitse familie naar het westen gebracht. Zijn trouwe dienst in de voormalige DDR zat erop en nu was het tijd voor een nieuw hoofdstuk in een behoorlijk andere wereld.

In het najaar van dat jaar, nu dus bijna 32 jaar geleden, kreeg hij zijn Nederlandse platen. De Trabbi vond in zijn eerste Nederlandse eigenaar meteen een trouw baasje, want pas in 2005 scheidden hun wegen. Toen kreeg de huidige eigenaar de sleutels in handen, die is er dus al nóg langer mee onderweg. Het is de nu dik zestig jaar oude Trabant ook wel aan te zien dat er autoliefde in het spel is, want hij staat er keurig bij. Uiteraard helpt het dat de koets uit duroplast is opgetrokken en die dus niet kan roesten, maar ook een Trabant kan enorm achteruitgaan.

Trabant 600

De kans is groot dat je bij een Trabant niet meteen denkt aan dit model. De slechts drie jaar gebouwde 600 (ook wel de P60 genoemd) zat immers tussen de oer-Trabbi en de meest bekende en langst gebouwde versie (de 601) in. Hij lijkt nog het meest op zijn voorganger, de 500/P50, waarmee het in 1954 allemaal begon. Hij is ook ongeveer even groot als de 500 en dus nog een slagje kleiner dan de 601. Dat zorgt er in combinatie met zijn vriendelijke ronde vormen voor dat hij best een hoog aaibaarheidsgehalte heeft, al stond de Trabbi toch vooral symbool voor de karige leefomstandigheden voor velen achter het IJzeren Gordijn.

Wel had de 600 in tegenstelling tot zijn voorganger een heuse uitsparing voor een radio in zijn dashboard. Dus als je toch wat bij elkaar had kunnen sparen, kon je er een radio in zetten. Geen overbodige luxe om het geknetter van de tweetaktmotor wat te overstemmen. Bij zijn komst naar Nederland was dit zoals je je kunt voorstellen dus al een zeer verouderd en spartaans ding, dus des te leuker dat iemand er moeite in heeft gestoken om hem er knap uit te laten zien. O en hij heeft zelfs een trekhaakje gekregen, al zouden we daar niet veel meer dan een fietsendrager op monteren.

Lezersreacties (42)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.