Deze ellende speelt bij BMW
Chinese nachtmerrie
De hele Europese automobielindustrie staat te wankelen en te rammelen, zo legden we eerder uit, maar bij veel merken spelen ook specifieke problemen. Dit is er aan de hand bij de BMW Group.
In september kwam BMW met een winstwaarschuwing. Was de aanvankelijke verwachting dat het concern dit jaar op een winst (voor aftrek rente en belastingen) van tussen de 8 en 10 procent zou uitkomen, nu zullen de aandeelhouders genoegen moeten nemen met een marge tussen 6 en 7 procent. BMW wees naar Continental, dat een ondeugdelijk remsysteem heeft geleverd, waar wereldwijd 1,5 miljoen auto’s mee zijn behept. 1,2 miljoen daarvan rijden al rond, de rest bestaat uit voorraadauto’s bij importeurs en dealers. Vertraging in afleveringen, terugroepacties en garantieclaims zullen alles bij elkaar honderden miljoenen euro’s gaan kosten, zo verwacht de directie in München. Extra pijnlijk: de grootste pluk van de auto’s die het betreft, 370.000 stuks, ging naar China, waar het toch al niet best gaat. BMW zag zijn afzet daar al met 30 procent dalen. Tot overmaat van ramp kwam een maand later naar buiten dat in China nog eens 700.000 BMW’s, allemaal lokaal geproduceerde 3- en 5-series, kans lopen op kortsluiting, met mogelijk brand als gevolg.
Neue Klasse
Wereldwijd verkocht BMW tot en met Q3 van dit jaar 1.754.000 auto’s (inclusief Mini en Rolls-Royce), een daling van 4,5 procent. Die schade zit vooral in China, want in Europa steeg de afzet juist. Net als andere Europese merken ondervindt BMW in China toenemende concurrentie van de opstomende Chinese autobouwers. Waar het hogere segment daar nog niet zo lang geleden weinig te vrezen had, bieden de Chinezen inmiddels ook steeds meer modellen aan in de executive-klasse.
Het elektrische gamma van BMW zit in de lift. Met bijna 300.000 EV’s komt de groep op een groei van 19 procent, ondanks de stagnatie die dit segment sinds begin dit jaar ondervindt. Binnen Europa is die groei zelfs 36 procent. Dat is goed nieuws, want EV’s zijn niet alleen belangrijk voor de transitie, maar ook onontbeerlijk om de Europese CO2-boetes volgend jaar tot een minimum te beperken. “Daarom zien wij geen aanleiding de voor 2025 aangescherpte CO2-doelen van de EU uit te stellen of aan te passen”, aldus BMW-topman Oliver Zipse: “We kennen deze doelen al sinds 2019 en hebben ons modellenbeleid daarop afgestemd.”
De voorzitter van de raad van bestuur baseert zijn optimisme niet in de laatste plaats op de Neue Klasse, een reeks elektrische modellen waarvan het eerste komend jaar in productie gaat. De geschiedenis herhaalt zich, want begin jaren zestig, toen de halve directie spontaan grijze haren ontwikkelde, was het de 1500 met de bijnaam Neue Klasse die het merk de broodnodige boost gaf om het weer gezond te maken. En laat de concept die we vorig jaar te zien kregen van de toekomstige Neue Klasse nu stevig zijn geïnspireerd op de Neue Klasse van 1962.