Designreview Polestar 3: ‘Dit model kan de verkopen een boost geven’
Eerste SUV van het merk
De Polestar 3 komt iets eerder dan de 4, al kwam die laatste eerder voorbij in een designreview dan de 3. Polestar koos ervoor om te wachten met de introductie van de Polestar 3, de eerste SUV in het assortiment van het merk. Pas zeven jaar na het debuut van Polestar werd de 3 onthuld. Een keuze die op het eerste gezicht lijkt in te gaan tegen de eisen van een markt die op SUV's is gericht. Wellicht is dat ook wat het merk nu bijt, want de verkopen vallen tegen. Autodesigner Niels van Roij over het geavanceerde minimalisme van de Polestar 3.
De Polestar 3 is behept met een bijzondere combinatie van lijnvoeringen. Het vormenspectrum komt voort uit sportievere carrosserieën, zoals die van sedans en coupés, en is gecombineerd met dat van auto’s die hoger op de poten staan. Zijn definitie als SUV wordt bepaald door het verticale formaat van de body, maar de hoogte van de schouderlijn en de snelle daling van de daklijn naar achteren toe brengen de sculptuur van de Polestar 3 dichter bij de typische vormen van high-performance auto's.
Polestar 3 is puur van vorm zonder opsmuk
Hier staat werkelijk iets anders dan wat vele anderen in de markt zetten. De 3 kent een fraaie, eenvoudige schoonheid zoals we die kennen uit producten gemaakt door fabrikanten van consumentenelektronica. De 3 heeft een puurheid van vorm die niet wordt verpest door obligaat chroom (Mercedes-Benz!) of ruis van andere extra decoratieve elementen (BMW!) en dat is in deze markt zeer origineel te noemen.
Er is – zoals bij alle elektrische auto’s – hard gewerkt aan de aerodynamica van het ontwerp. De horizontale opening in het front die rijwind over de voorruit leidt, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat de 3 beter door de lucht snijdt, terwijl de met de carrosserie gelijk liggende handgrepen en de spoiler over de afgeknotte achterkant de stroomlijn verder verbeteren.
Bijna geen ander merk in de wereld van premium-autodesign brengt de technologie waarmee de auto’s zijn uitgerust zo zichtbaar onder in een speciaal cluster op het front. Dat doet Polestar bij zijn SUV heel sterk. Er is een gebied van de voorkant van de auto aan gewijd, de Smart Zone genoemd. Veel van de sensoren op de auto zijn hier, aan de basis van de motorkapvleugel, gegroepeerd. Eerlijk, open en transparant: zeer Zweeds.
De Smart Zone herbergt radar en camera's en is iets verzonken ten opzichte van de rest van de carrosserie. Hierdoor ontstaat een fraai stukje subtiele sculptuur in de neus en zijn de sensoren beschermd tegen kleine parkeerfoutjes. Dit deel van de carrosserie is verwarmd en daarmee te gebruiken bij alle weersomstandigheden, ook in de Zweedse sneeuw. De Luminar-lidars zijn voor de beste prestaties achter de voorruit geplaatst op het hoogste en meest centrale punt.
De wielen staan prettig in de carrosserie, al had het voorwiel voor een nog betere verhouding en meer sportieve inborst wat verder naar voren in de carrosserie mogen zijn geplaatst. De lange wielbasis zorgt voor een fijne balans in het exterieurontwerp en bewerkstelligt een zeer ruim interieur.
Is de wereld klaar voor de goed ontworpen Polestar 3?
De 3 heeft alles in zich om de verkopen voor het merk te boosten. Het laatste Polestar-design is een intelligent, geavanceerd minimalistisch karaktervol ontwerp. De auto heeft een bijzondere lijnvoeringcombinatie, met een elegante en eenvoudige schoonheid en puurheid van vorm. De vraag is of de wereld klaar is voor werkelijk goed auto-ontwerp.
Had je deze auto's al gezien?

Polestar 3 Long range Dual motor Performance 111 kWh / Trekhaak / Pano. dak / Bowers & Wilkins / Verwarmde stoelen / Elek. stoelen / Luchtvering /
- 2024
- 12.472 km

Polestar 3 LRDM Performance 100 kWh | Pilot & Plus | 1.3 Mega Pixel
- 2025
- 15 km

Polestar 3 DEMO LRDM Performance | Pilot & Plus | Pixel + Trekhaak
- 2025
- 500 km