Designreview Lancia Ypsilon: ‘Ondanks Corsa- en 208-basis een uniek karakter’
Laat wederopstanding beginnen!
Lancia is een merk met fantastische historie, unieke automobielen en dito innovaties. Echter, verder dan de rally successen geboekt door de Delta Integrale, Stratos en 037 komen velen niet, met name omdat het in 1906 opgerichte Lancia feitelijk al jaren klinisch dood is. De nieuwe Ypsilon moet voor een wederopstanding zorgen, en een nieuwe Italiaanse auto vraagt om een designreview van Niels van Roij.
Ooit brachten de Italianen de eerste zelfdragende carrosserie, de eerste handgeschakelde vijfbak en ook de eerste motor met turbo en supercharger op de markt. Lancia was sterk vooruitstrevend met vernieuwende techniek en elegant getekende moderne carrosserieën.
Lancia Rally 037
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) legde de financiering van Lancia volkomen droog en zette het laatste greintje bestaansrecht van het merk op het spel, maar na de overname door Stellantis gloorde er plotseling hoop. Weet je het nog? In de jaren 10 plakte FCA schaamteloos de roemruchte Lancia badge op een reeks Chrysler-modellen. Een exercitie die vanzelfsprekend volledig mislukte. Deze destructieve badge engineering moest worden vergeten en Lancia Design was onder Stellantis weer aan zet.
De te creëren conceptauto moest teruggrijpen naar de intelligente Lanciamodellen van weleer, zonder enige vorm van retrospectief design. Een chromen Lanciagrille op het front van een non descripte auto was dus zeker niet de weg voorwaarts. Al helemaal niet in de wereld waar deze door elektrificatie geen praktisch nut meer dient.
Zelden was een nieuwe start voor een fabrikant zo complex. Want wanneer werd een edel automerk voor het laatst zo hartstochtelijk door zijn eigenaar jarenlang misbruikt, verwaarloosd en uitgeknepen? In 2023 maken de Lancia designers hun visie voor het merk middels de Pu+Ra HPE Concept car bekend. Puurheid in vorm en elegantie is typisch voor alle succesvolle ontwerpen van Lancia. De moderne essentie juist daarvan werd met deze fraai geproportioneerde auto op fabuleuze wijze voorgesteld - door toepassing van moderne interpretaties van belangrijke designelementen. Een schot in de roos!
De concept-car belichaamt vanzelfsprekend een nieuwe Lancia designtaal. Een waarbij de volumes worden gecreëerd op de kruising van elementaire, iconische vormen. De cirkel, zoals de achterlichten van de Stratos, en de driehoek, de tot zijn ware essentie teruggebrachte historische Lanciagrille, vormen het skelet voor een ranke, zachte huid die als het ware tussen deze botten wordt gespannen.
Het ontwerp van de Pu+Ra HPE Concept is een dialoog tussen verleden en toekomst. Met zachte, vloeiende surfaces die richting de achterkant van de auto aflopen – diametraal tegen de trend van dynamische schouderlijnen in.
De voorkant herinterpreteert de Lancia-grille: naar de toekomst gebracht door drie lichtelementen die hem van veraf zichtbaar en herkenbaar maken. Een volledig nieuwe down the road graphic die in essentie al zo oud is als Lancia zelf. Top!
Dan de vertaling van dit krachtige sportauto concept naar de nieuwe Ypsilon. Dat is een stadauto. Vanzelfsprekend is het ECMP platform van Stellantis, waarop ook de Opel Corsa en Peugeot 208 rusten, duidelijk zichtbaar in het ontwerp. De gedeelde hardpoints zijn onder meer de voorruit en dak curve, de wielbasis, overhang voor en achter en de deelnaden van onder meer de motorkap, deuren en laadklep.
De Opel Corsa (boven) en de nieuwe Lancia Ypsilon (onder). Hieronder de Peugeot 208 en profil.
Desondanks is deze exercitie, op alle fronten een uitzonderlijk lastige, volbracht tot een interessante auto. Hulde!.

Niels van Roij
Columnist/schrijver
Met zijn auto-design studio richt Niels van Roij zich op coachbuilding en tekende onder meer Model SB, Adventum Coupe, Silver Spectre Shooting Brake, de Breadvan Hommage en de Daytona Shooting Brake Hommage. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Heritage Customs dat veredelingswerk aan de nieuwe Land Rover Defender uitvoert.
PRIVATE LEASE Lancia Ypsilon
