Design volgens Mercedes-Benz
De herdefiniëring van luxe
Dat Mercedes-Benz volop werkt aan het design voor de toekomst, wordt onderstreept met een splinternieuwe designstudio in Zuid-Frankrijk. Daar wordt hard gewerkt aan het veranderende begrip van luxe. “We willen transformeren van een premium autofabrikant naar een toonaangevend designmerk.”
Met het nieuwe Advanced Design Center, gelegen in het achterland van Antibes, keert Mercedes Benz terug naar zijn wortels. In 1899 nam Emil Jellinek, een zakenman uit Nice, met een door Daimler ontwikkelde auto voor het eerst deel aan de race naar La Turbie. Hij gebruikte hiervoor het pseudoniem ‘Monsieur Mercédès’, naar zijn dochter. Drie jaar later liet Daimler die naam registreren. Een leuk feitje voor de marketing afdeling, maar waar het in een designcentrum natuurlijk vooral om draait is vooruitkijken.
Vandaar de ligging in Sophia Antipolis, een wetenschapspark dat ook wel het Silicon Valley van Frankrijk wordt genoemd. Hier wordt gewerkt vanuit een holistische, uit de Bauhaus-periode voortgekomen gedachte, waarbij alle aspecten van het design belangrijk zijn: van het exterieuren interieurontwerp tot digitaal en UI/UX-design (User Interface en User Experience). Nieuwe materialen, vormen, technieken en toepassingen vinden in een later stadium hun weg naar de productiemodellen. “Op deze nieuwe locatie en op onze andere locaties in Europa, Amerika en Azië vormen onze designers een soort seismografen. Ze spotten trends en brengen de eisen in kaart die in de digitale en analoge wereld worden gesteld”, vertelt Mercedes’ designbaas Gorden Wagener. “Deze eisen worden vervolgens in onze auto’s geïntegreerd. Daarvoor werken auto-, modeen industriële ontwerpers samen met grafici, modelleurs, bekleders en 3D-specialisten.”
IMMATERIEEL
Als je Wagener hoort uitweiden over ‘sensual purity’ in combinatie met ‘love, ease, trust & respect’, raak je al snel de draad kwijt. Voor een nuchtere pragmaticus zijn het wollige en abstracte begrippen. Wat heeft dat met auto’s te maken? Creatieve geesten zitten echter anders in elkaar dan de gemiddelde mens. Het kader dat Wagener heeft geschapen, biedt voor zijn teams juist richting en inspiratie. Dit zonder al te veel verdere beperkingen – dat komt later wel als de technici en accountants zich ermee gaan bemoeien. Net als bij een willekeurige brainstorm geldt: divergeren voordat je gaat convergeren, dat levert het beste resultaat op. Dus wordt overal inspiratie vandaan gehaald en goed gekeken naar andere luxemerken en -producten, bijvoorbeeld in mode, kunst en cultuur, reizen en vrijetijdsbesteding. Er wordt dan vooral gekeken naar hoe luxe evolueert.
“Luxe is voor iedere persoon verschillend”, stelt Wagener. “Traditioneel gaat het om mooie materialen, kwaliteit en vakmanschap, vooruitstrevende technologie en een uitgesproken stijl. Dat is altijd al in onze producten verwerkt. Luxe wordt echter steeds meer immaterieel. Mensen streven een bepaald zelfbeeld na, vragen zich steeds bewuster af waar ze blij van worden.
Dan gaat het niet alleen om status, maar ook om ongrijpbaardere begrippen als tijd, ruimte, rust en eenvoud.” Over die verschuiving van luxe noemt hij als voorbeeld de opkomst van eco-resorts. “Dat is geen geitenwollensokkengebeuren meer, het zijn tegenwoordig vaak coole, gave plekken.”
BLINGBLING
Tijdens een rondleiding langs de verschillende designstations van de studio in Sophia Antipolis wordt aan de hand van de Vision EQS – de toekomstvisie op een volledig elektrisch aangedreven S-klasse – een en ander geïllustreerd. EQ staat voor futuristisch design, elektrische intelligentie in combinatie met ‘progressive luxury’. Aan de buitenkant is eenvoud terug te vinden in het aerodynamische, naadloze ‘one bow’design, mogelijk gemaakt door vrijheden die de elektrische aandrijfarchitectuur biedt. Behalve van de relatief simpele, majestueuze lijnen moet de wow-factor komen van de verlichtingsgordel die rondom in de koets is geïntegreerd.
Deze ‘lightbelt’ voegt het nodige juwelengehalte toe. Aan de voorkant zijn Digital Light-koplampen verwerkt, die allebei twee holografische lensmodules hebben. De merkwaarde ‘trust’ komt terug in de steeds verdergaande veiligheidstoepassingen en interactiviteit van die ledverlichting. Een voorbeeld daarvan is de voetgangerswaarschuwing die op de achtersteven zichtbaar wordt om achterliggers te waarschuwen, vóórdat de bestuurder op de rem gaat of de remassistentie ingrijpt.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.