De Tweeling: Suzuki Alto - Mazda Carol

Keileuk

Suzuki Alto en Mazda Carol
Suzuki Alto en Mazda CarolSuzuki Alto en Mazda CarolSuzuki Alto en Mazda CarolSuzuki Alto en Mazda CarolSuzuki Alto en Mazda CarolSuzuki Alto en Mazda Carol
Met de komst van de Suzuki Celerio hebben wij al afscheid genomen van de Alto. Een bekende naam voor een stadsauto die sinds 1981 in de Suzuki-showrooms stond. In Japan bestaat de naam nog wel en rijdt de auto daar rond, met zelfs een tweelingbroertje bij Mazda.

In 1998 verscheen er voor het eerst een tweelingbroer van de Suzuki Alto op de Japanse wegen. Na een eerdere samenwerking van Suzuki met Mazda, vooral bij submerk Autozam, introduceerde Mazda eind jaren 90 de vierde generatie Carol. Met het oog op de kosten gebruikte Mazda modellen uit de Suzuki-showroom en zette deze als eigen kei-cars op de weg. Door vastgelegde maximale afmetingen en dito vermogen levert de kei-car belasting- en verzekeringsvoordeel op voor de eigenaren. Dit gebeurde met onder andere de Suzuki Jimny en Wagon R, die als Mazda AZ-Offroad en AZ-Wagon bij de dealers stonden. Daarnaast kwam er dus een soortgelijk model geïnspireerd op de Alto. Bij de derde generatie van de Mazda Carol gebruikten de Japanners alleen op technisch vlak Suzuki-onderdelen uit de Japanse Alto maar bij de vierde generatie die we hier zien, deed Mazda minder moeite en gebruikt het naast de onderdelen van Suzuki's kei-car ook het identieke ontwerp van de Alto. Een echte rebadge dus.

Terwijl de Japanse Suzuki Alto en vierde nieuwe Mazda Carol al sinds oktober 1998 in de showrooms stonden, stelde Suzuki pas vier jaar later aan ons de Europese Alto voor. Door de kei-car-wetgeving lag er in Japan slechts een klein blok met maximaal 660 cc onder de kap van de Mazda en Suzuki. Wij deden het met een 1.100'tje, dat er 63 pk uit wist te persen. Voor de uiterlijke verschillen tussen de Carol en Alto hebben we een vergrootglas nodig. De Mazda krijgt een andere voorbumper aangemeten met bijvoorbeeld Mazda-grille. Verder verschilt de voorpartij door de verplaatsing van de Aziatische kentekenplaat.

In 2004 introduceerde Mazda in Japan de volgende generatie Carol. Niet toevallig, want datzelfde jaar introduceerde Suzuki zijn nieuwe Alto. Telkens als Suzuki een nieuwe generatie van zijn stadsauto lanceerde, kwam Mazda met een nieuwe generatie Carol. Anno 2018 staat de zevende generatie in alle showrooms. In Colombia en Ecuador kreeg de Suzuki een Chevrolet-jasje aangemeten. Zijn naam 'Alto' mocht hij daar wel houden. In Nederland verdween de hier besproken generatie Alto in 2006 van de bestellijsten. Twee jaar later onthulde Suzuki de vijfde generatie. Deze hield het tot 2015 vol, waarna de Suzuki Celerio het Europese stokje overnam.

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.