De Redactie Raadt Aan: circuitspeeltjes

Lotus Elise 1.8 (1999)
Lotus Elise 1.8 (1999)Lotus Elise 1.8 (1999)Westfield SE iW 2.0Westfield SE iW 2.0Westfield SE iW 2.0Honda S2000Honda S2000Honda S2000Opel Speedster TurboOpel Speedster TurboOpel Speedster TurboRedactie Raadt Aan - BMW M3 E36Redactie Raadt Aan - BMW M3 E36Redactie Raadt Aan - BMW M3 E36
De onvermijdelijke kerstkilo's zitten er weer aan en dus gaan we in deze editie van de Redactie Raadt Aan op zoek naar een (lichtgewicht) auto om de kilo's er op trackdays weer af te sporten!

Het is alweer tijd voor de laatste Redactie Raadt Aan van het jaar en dus maken we er een feestje van: we gaan op zoek naar pretauto's voor het circuit, het liefst met een zo laag mogelijk gewicht. We hebben gekozen voor een bovengrens van 1.500 kg.

Al die pret moet natuurlijk wel een beetje betaalbaar blijven. Daarom hebben we een budget van 15.000 vastgesteld. En we kunnen je tot onze vreugde melden dat we genoeg lekkers hebben kunnen vinden voor dit geld!

De eisen voor deze week:

Budget: 15.000 euro
Bouwjaar: maakt niet uit
Type auto: maximaal 1.500 kg, fun op het circuit.
Type motor: geen dieselmotor
Vermogen: maakt niet uit
Kilometerstand: maakt niet uit
Nationaliteit: maakt niet uit

Frank Jacobs

Merk en model:Lotus Elise 1.8
Bouwjaar: 1999
Kilometerstand: 24.097
Vraagprijs: 14.900 euro
Vermogen: 118 pk
Verbruik: 7,1 l/100 km
Mrb: 42 - 48 euro per kwartaal
Wat is het: Autorijden in zijn meest pure vorm. Hard en spartaans, een auto met een lieve meisjesnaam voor echte mannen. Staat al jaren in mijn top-5 van hebbe-hebbe-hebbe. Wat anderen met een 911 hebben, voel ik voor de Elise. Geheel in de geest van Colin Chapman; weinig gewicht, laag zwaartepunt en dan heb je niet eens zo gek veel vermogen nodig om onvoorstelbaar hard over de baan te raggen.
Waarom deze: Voor zijn kilometrage niet echt duur. Komt omdat hij rechtsgestuurd is, maar daar lig ik niet wakker van. Integendeel, dat maakt hem nóg Britser.
Minpuntjes: British craftmanship. En dat is Engels voor 'alles gaat stuk'.

Lars Krijgsman
Merk en model:Westfield SE iW 2.0
Bouwjaar: 1990
Kilometerstand: 47.906 mijl (77.097 km)
Vraagprijs: 10.900 euro
Vermogen: 169 pk
Verbruik: g.o
Mrb: 34 - 37 euro per kwartaal
Wat is het: Een spijkerharde knalsigaar van Westfield. De SE deelt delen van zijn genen met - jawel - de Ford Sierra, maar is een regelrecht circuitmonstertje. Onder de kap een ouderwetse 2.0-liter viercilinder van Ford die op toeren moet worden gejaagd. Hij is dankzij dubbele Webers 169 pk sterk en ergens in de afgelopen jaren is-ie volledig opnieuw opgebouwd. Je zitvlak rust in kuipstoeltjes zo'n beetje boven de achteras en ook vanbinnen tref je vrijwel niets (op een logische plek) aan. Een kale racer, waarmee je alleen op het circuit wilt rijden.
Waarom deze: Net als de creaties van Caterham heeft-ie Lotus Seven-looks en zijn algehele lay-out zorgt voor bakken pret, zeker op het circuit. Het weegt niets, is spijkerhard en rondsturen met zo'n lange neus - met aan weerszijden losse spatbordjes - moet geweldig zijn. Bovendien komt deze mafketel met Weather Gear, wat niet meer betekent dan een stel stoffen deurtjes en een olijk tentje als dakje tegen de regen.
Minpuntjes: De Britten hebben hem in elkaar geschroefd, wat natuurlijk ook weer als een charme kan wordengezien . Buiten het circuit stuiter je alle kanten op, met deze pretmachine hou je nog ruim 4.000 euro over om een lekker betrouwbare Japanner van te kopen.

Alexander Inia
Merk en model:
Honda S2000
Bouwjaar: 2000
Kilometerstand: 147.922 km
Vraagprijs: 14.900 euro
Vermogen: 240 pk
Verbruik: 9,9 l/100 km
Mrb: 137 - 156 euro per kwartaal
Wat is het: In 1999 wilde Honda een puristische sportwagen bouwen om zijn 50-jarig jubileum te vieren. Bovendien moest de auto een uithangbord worden van de technische kennis die het Japanse merk in huis had. Het resultaat was deze S2000, een achterwielaangedreven roadster met 240 pk. Met zijn 1.220 kg is hij zwaarder dan veel andere inzendingen hier, maar nog altijd kun je zeggen dat deze Honda geen kilo te veel meesleept.
Waarom deze: Waar moet ik beginnen? In de eerste plaats vind ik het design tijdloos. Ik kan het hebben over de status van toekomstige klassieker die ik deze S2000 toedicht, waardoor deze auto z'n waarde goed vasthoudt. Verder geldt deze roadster als één van de betrouwbaarste sportwagens die je kunt kopen en heeft de auto talrijke tevredenheidsonderzoeken gewonnen. Maar de aller-allerbelangrijkste reden ligt onder de kap: de atmosferische 2,0-liter VTEC is misschien wel de beste viercilinder ooit, een blok dat zonder hulp van een turbo 120 pk per liter weet op te hoesten. Het hoogtoerige karakter en de achterwielaandrijving maken hem ook op het circuit erg goed. En in deze auto kun je tenminste naderhand ook fatsoenlijk naar huis rijden, in tegenstelling tot die knalharde Engelse voertuigen waar mijn opponenten ... eh collega's mee op de proppen komen.
Minpuntjes: Is natuurlijk niet zo gefocust als een Speedster Turbo, laat staan een Westfield. De viercilinder is briljant, maar heeft voor snelheid wel continu veel toeren nodig, wat op langere stukken vermoeiend kan zijn. Maar ik ben hier echt spijkers op laag water aan het zoeken: dit is een auto die ik ooit nog wel eens zou willen hebben.

Michiel Willebrands
Merk en model: Opel Speedster Turbo
Bouwjaar: 2003
Kilometerstand: 126.928
Vraagprijs: 13.950 euro
Vermogen: 200 pk
Verbruik: 8,5 l/100 km
Mrb: 73 - 82 euro per kwartaal
Wat is het: De Vauxhall-versie van de Opel Speedster Turbo. Was de 'gewone' Speedster met z'n 2,2-liter viercilinder en 147 pk nog een relatief goedmoedig speleding, de tweeliter turboversie was een regelrechte widowmaker. Het was echt een onwijs listig ding en menigeen is er dan ook flink mee op z'n bek gegaan. Met dank aan de korte wielbasis en een turbo die er nogal plotseling inhakte, waardoor je van goeden huize moest komen om de 'snappy' kont tijdig op te vangen. Ondergetekende liet zich ooit eens foppen op het circuit van Assen, met een tot de assen in de grindbak ingegraven Speedster als resultaat …
Waarom deze: Speedsters Turbo zijn schaars in Nederland, zo blijkt. Op AutoTrader.nl tref ik er welgeteld twee aan - een gele en een blauwe - allebei bij hetzelfde Eindhovense bedrijf en allebei Vauxhalls. Zouden alle Nederlandse Opels inmiddels opgevouwen zijn? Die gele mogen ze houden, doe mij deze metallicblauwe maar, een prachtige kleur. Hij staat er verder ook netjes bij.
Minpuntjes: Dat stuur aan de verkeerde kant is lastig, het is namelijk al niet de meest overzichtelijke auto die je kunt kopen. Verder word je horendol van de herrie aan boord en het totale gebrek aan comfort. Maar dat is ook wel weer de charme van zo'n Speedster en als je hem alleen als trackday-auto 'voor erbij' koopt, draagt dat juist alleen maar bij aan de lol. Jammer trouwens van die foute pookknop.

Stéphan Vermeulen
Merk en model: BMW M3, generatie E36
Bouwjaar: 1993
Kilometerstand: 169.852
Vraagprijs: 14.950 euro
Vermogen: 286 pk
Verbruik: 9,1 l/100 km
Mrb: 180 - 205 euro per kwartaal
Wat is het: Een plaatje van een BMW M3, de tweede generatie, met de 3.0 zes-in-lijn en niet met de 3.2 met 321 pk, helaas, want dat zou helemaal mooi geweest zijn. Kijk die kleur en die bijpassende interieurbekleding eens, zo'n exemplaar moet je koesteren, maar natuurlijk verdient ook deze M3 het om af en toe uitgelaten te worden.
Waarom deze: Het is misschien wel de minst begeerde M3, de E46 is met zijn dikker uitgeklopte koets gewilder, maar juist het feit dat deze E36 nog zo netjes is, maakt hem voor mij speciaal. Aan de E30 hoeven we niet eens te denken wanneer je gaat zoeken met een budget van 15 mille. Daarvan gaan de prijzen richting de 50 mille, en voor een Sport Evo die de handtekening van Johnny Cecotto draagt, wordt zelfs al het drievoudige gevraagd. Ja, dat is mooi spul, maar zo'n auto moet je misschien maar wegzetten in een verwarmde garage met het oog op toekomstige waardestijging. Met deze 21-jarige coupé kun je tenminste nog met een gerust hart als een dolle tekeergaan.
Minpuntjes: Tja, een lichtgewicht is het met 1.390 kilogram niet, maar ik denk dat deze Beierse volbloed toch wel door de ballotage komt.

Wie heeft wat jou betreft het beste circuitspeeltje gekozen? Laat het weten met een reactie en vergeet niet te stemmen via de poll in de rechterkolom!

Lezersreacties (55)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.