De nieuwe, lange Mercedes-Benz EQT is aanzienlijk ruimer dan een EQS SUV

Logisch na de Kangoo

Mercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwb
Mercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwbMercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwbMercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwbMercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwbMercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwbMercedes-Benz EQT eCitan Tourer lwb

Wil je op pad in een elektrische Mercedes met zeven zitplaatsen, maar is een EQS te duur en een EQB niet ruim genoeg? Geen nood: de EQT is opgerekt en kan nu ook met derde zitrij worden geleverd.

Het hierboven geschetste scenario is uiteraard nauwelijks realistisch, want als verbouwde bedrijfswagen is de op de Citan gebaseerde EQT van een heel andere snit dan de EQB en de EQS. Toch is het wel degelijk een Mercedes-Benz met zeven zitplaatsen en een elektrische aandrijflijn, een combinatie die bij de EQT nog niet bestond. De lange EQT is zo’n 4,90 meter lang, heeft ten opzichte van de kortere variant een 38 centimeter grotere wielbasis en schept daarmee dus ruimte voor in totaal zeven zitplaatsen, in de in Europa gebruikelijke twee-drie-twee-opstelling. Doordat een deel van de lengte is gebruikt om de schuifdeuren tot 83 centimeter te verbreden, is de toegang bovendien riant. Wie de zitplaatsen niet gebruikt en zelfs wegneemt, kan tot maar liefst 3.600 liter aan spullen kwijt in dit ‘busje’. Doe geen moeite: dat kun je echt vergeten in een EQB en zelfs in een EQS SUV.

De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat zo’n EQT niet alleen op het gebied van afwerking en verfijning, maar ook op het gebied van aandrijving ernstig het onderspit delft naast de ‘echte’ elektrische personenauto’s van Mercedes. Hij heeft bijvoorbeeld maar 122 pk en komt met een accupakketje van 45 kWh zelfs op papier niet verder dan een kilometer of 270. Snelladen gaat met maximaal 75 kW, ook al niet indrukwekkend. De prijzen voor een lange EQT beginnen bij €52.326 inclusief btw en voor dat geld voorzien we geen al te glansrijke carrière voor het model.

eCitan

Naast de luxere EQT is er ook een wat basalere eCitan Tourer, eveneens een personenauto op basis van de Citan. Ook die auto is verlengd, maar in Nederland zien we hem niet op de prijslijsten staan. Dat geldt ook voor de Mixto-versie van de Citan, die met een flexibele tussenwand en een achterbank in het laadruim een vijfzits middenweg vormt tussen een zevenzitter en een tweezitter.

Is het nieuws van de verlengde eCitan Tourer en EQT verrassend? Natuurlijk niet: van de Renault Kangoo, waarop de Citan nadrukkelijk is gebaseerd, bestaat al langer een langere elektrische versie met zeven stoelen.

Lezersreacties (22)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.