Citroën Basalt: SUV-Coupé van C3-familie klaar voor productie
C3+ met uitstekende kont
De Citroën-familie waar de C3 samen met de C3 Aircros deel van uitmaakt is een model rijker. Dit is de Citroën Basalt, een zogenoemde 'SUV-Coupé' waarvan het nog maar de vraag is of hij onze kant op komt.
De Citroën C3 die in Europa geleverd wordt is een afgeleide van het gelijknamige model dat in onder meer Zuid-Amerika en India wordt verkocht. Aan zijn Europese leveringsgamma voegt Citroën spoedig nog een model waarvan in diverse groeimarkten ook al een naamgenoot bestaat: de C3 Aircross. Zowel de Europese C3's als de modellen die buiten ons continent worden verkocht, maken gebruik van het relatief goedkope Smart Car Platforn, een basis die ook onder de Opel Frontera en Fiat Grande Panda zit. In India heeft Citroën nu een nieuw zustermodel van de C3 gepresenteerd en ook die staat op het voordelige stukje hardware. Dit is de Citroën Basalt.

Citroën Basalt.
'Heb ik hem niet eerder gezien?'- horen we je denken. In zekere zin wel. In maart dit jaar liet Citroën al de Basalt Vision zien. Dat was een zeer productierijp ogende vooruitblik op de auto die nu daadwerkelijk in productievorm is getoond. Het Vision-deel van de naam is uiteraard ook weggevallen. De Citroën Basalt doet wat betreft zijn basisvorm denken aan onder meer de Polestar 2, Ford Capri en - uit eigen huis - de Citroën C4 X. De Basalt is eveneens een cross-over met een 'uitstekende' sedanachtige bilpartij.
De verschillen tussen de Basalt Vision en de definitieve Citroën Basalt zijn zeer klein. De productieversie staat op kleiner lichtmetaal en het getoonde exemplaar heeft zo te zien ledkoplampen in plaats van exemplaren met halogeen. Technische gegevens zijn er nog niet; evenmin is helder of er van de Basalt een elektrische versie komt.
Of de Citroën Basalt in navolging van de C3 en C3 Aircross in aangepaste vorm naar Europa komt, lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. De C4 X is hier bepaald geen hardloper en Citroën zou zich flink wat kosten besparen door de Basalt niet aan te passen voor de Europese markt. Vooralsnog puur kijkvoer dus.