Chiptekort in cijfers: 3,6 miljoen auto’s minder
Probleem verschuift richting Azië
Het wereldwijde chiptekort dat de auto-industrie al maanden in zijn greep houdt, levert indrukwekkende cijfers op. Zo zou het tekort nu al de productie van 3,6 miljoen auto’s hebben voorkomen, terwijl het probleem zich langzaam lijkt te verschuiven naar Azië.
Eerder werd al eens voorspeld dat het chiptekort 3,9 miljoen auto’s gaat ‘schelen’, maar dat aantal is nu al in zicht. Automotive News heeft alle aangekondigde productiestops bij elkaar opgeteld en komt tot een aantal van 3,6 miljoen verloren productieplaatsen. Het gaat hard, want vorige week waren dit er nog ‘maar’ 3,2 miljoen. De voorspelling gaat dus ook omhoog: AutoForecastSolutions (AFS) gaat er nu vanuit dat er uiteindelijk 4,7 miljoen auto’s en bedrijfsvoertuigen minder worden gebouwd door het chiptekort.
Zuid-Korea en China
De kern van het probleem ligt volgens de berichtgeving meer en meer in Azië. Eerder werd al duidelijk dat het aanvankelijk lang gevrijwaarde Hyundai toch problemen ondervindt van het tekort. De afgelopen week zou de Koreaanse gigant voor 22.000 auto’s aan productie hebben geschrapt. Elders in Zuid-Korea voegt General Motors daar nog eens 29.000 aan toe door de productie van aldaar gebouwde Chevrolets tijdelijk een halt toe te roepen.
Dat ook China de gevolgen van dit tekort voelt, werd al duidelijk met de verkoopcijfers van mei. SAIC zou recent 65.000 voertuigen uit zijn productieplanning hebben geschrapt. Uiteraard ettert dit probleem ook elders op de wereld voort en worden er ook in het Westen nog steeds veel productieplaatsen geschrapt.
Het chiptekort is een gevolg van enorme de wereldwijde vraag naar (elektronische) consumptiegoederen, wat weer veroorzaakt zou zijn door mensen die in groten getale thuiszitten vanwege de coronapandemie. Een tekort aan halfgeleiders zorgt voor een gebrek aan computerchips, waardoor onder meer de auto-industrie hard wordt geraakt.
Occasions duurder
Behalve productiestops heeft het chiptekort ook een aantal onverwachte gevolgen. Zo besloot Peugeot het digitale instrumentarium van de 308 tijdelijk te schrappen, bouwt Ford incomplete auto’s en zagen autoverhuurders, die hun vloot aan het begin van de corona-ellende juist verkleinden, zich gedwongen tot de aanschaf van ‘tweedehandsjes’.
De prijzen van gebruikte auto’s gaan in verschillende delen overigens ook door het dak als gevolg van een gebrek aan nieuwe auto’s. Met name in de VS wordt grof betaald voor een auto die simpelweg beschikbaar is, zelfs als dat betekent dat een occasion daarmee duurder is dan een nieuw exemplaar.