CBS: uitstoot fijnstof door verkeer neemt af

Afname van 57 procent binnen 25 jaar

A20 bij Rotterdam - ANP
De uitstoot van fijnstof door het verkeer is tussen 1990 en 2014 met 57 procent afgenomen. Ook nam de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) in dezelfde periode af met ruim 45 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag bekend werden.

De daling van de uitstoot van fijnstof in het verkeer en vervoer was tussen 1990 en 2014 vooral te merken in het vrachtverkeer (met 76 procent) en het personenvervoer over de weg (met 65 procent). De vermindering komt vooral door het inbrengen van roetfilters in dieselauto's.

In 2014 kwam een derde van de totale emissie van fijnstof in Nederland voor rekening van vervoer. De grootste bijdragen hierin hebben wegverkeer (47 procent), voornamelijk personenvervoer, en de zeevaart (42 procent).

Fijnstof bestaat voornamelijk uit deeltjes die ontstaan door de verbranding van motorbrandstoffen en door de slijtage van remmen, banden en wegdek.

De daling van de uitstoot van fijnstof komt vooral doordat uitlaatgassen schoner zijn geworden. De emissie door deze slijtage is gelijk gebleven.

De uitstoot van kooldioxide (CO2) door het verkeer nam in deze periode juist toe met 24 procent, aldus het CBS. De scheepvaart liet een stijging zien van 33 procent en de luchtvaart 100 procent. De uitstoot van CO2 door personenauto's nam toe met 20 procent. Tot 2011 nam de CO2 uitstoot in het verkeer toe. Daarna is er een lichte daling te zien. In 2014 was de CO2-emissie ten opzichte van 2011 met ruim 4 procent gedaald.

Milieudefensie reageerde verheugd, maar vindt wel dat er nog meer moet gebeuren om de uitstoot tegen te gaan. ,,Deze forse daling laat zien dat beleid en strenge milieuregels helpen de lucht gezonder te maken. 24 jaar geleden was er nauwelijks beleid en nu zijn er gelukkig regels die de uitstoot van fijnstof verminderen'', aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. ,,Maar we zijn er nog niet. Oude diesels veroorzaken nog steeds veel ellende.''

Lezersreacties (11) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.