Boetes milieuzones niet inbaar in het buitenland

Milieudelict is wat anders dan verkeersboete

Umweltplakette Milieuzone
Nederlandse steden hebben moeite met het innen van boetes voor het illegaal betreden van een milieuzone. Omdat het niet respecteren van zo'n zone een milieudelict is, gelden er andere Europese regels dan voor verkeersboetes.

Diverse gemeenten en Transport en Logistiek Nederland trekken daarover vanmorgen op nieuwszender BNR aan de bel. Het probleem betreft niet alleen vrachtverkeer, maar ook personenauto's. Als je auto niet aan de eisen van een milieuzone voldoet, blijkt het hebben van een buitenlands kenteken een uiterst effectief middel om onder een boete uit te komen.

Nederlandse gemeentes mogen zo'n milieudelict-boete namelijk niet innen in het buitenland, zelfs als het één van onze buurlanden betreft. Dat is voor een stad als Maastricht, waar meer dan de helft van de auto's op sommige dagen is voorzien van een Duits of Belgisch kenteken, een vervelend probleem. Niet alleen omdat het oneerlijk is voor mensen die wél op Nederlands kenteken rijden, maar ook omdat er door het ontstane voordeel voor buitenlanders oneerlijke concurrentie kan ontstaan.

Als potentiële oplossing voor het probleem worden milieustickers zoals die ook in Duitsland bestaan genoemd. Dat was ook al zo toen bekend werd dat Maastricht vanaf 2019 een uitgebreide milieuzone heeft. Door de stickers kunnen automobilisten ter plekke worden bekeurd op basis van het wel of niet aanwezig zijn van de juiste sticker. Andere Europese regelgeving, waarmee milieuboetes wél kunnen worden geïnd, zou echter een nog betere oplossing zijn.

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.