BMW i8: voor als het echt speciaal mag zijn
De aandrijflijn van de i8 is misschien wel het meest bijzondere aan de auto. Voorin bevindt zich een aangepaste versie van de elektromotor die ook in de i3 zit. Het maximumkoppel is gelijk (250 Nm), maar het vermogen is lager: 130 pk. De achteras wordt aangedreven door een 1,5-liter driecilinder. Het blok heeft een vermogen van 220 pk en een maximumkoppel van 300 Nm. Zodoende is het totale vermogen van de auto 354 pk en is het maximumkoppel 550 Nm.
Zodoende sprint de i8 in minder dan vijf seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Tegelijkertijd is het gemiddeld verbruik volgens de Europese cyclus 2.7 liter per 100 kilometer. Door een pakket lithium-ion accu's kan de i8 over een afstand van maximaal 35 kilometer geheel elektrisch rijden. De accu's zijn binnen twee uur opgeladen met hulp van een 220 Volts stopcontact.
2+2
Net als de i3 heeft de i8 een LifeDrive-architectuur. Tussen de voor en achteras bevindt zich een 'Energy Tunnel' voor het lithium-ion accupakket. Hierdoor heeft de i8 een laag zwaartepunt en de optimale (50/50) gewichtsverdeling. Het accupakket is kleiner dan in de i3, omdat die auto puur als elektrische auto op de markt komt. De i8 is een 2+2 met nadrukkelijk ook een sportief karakter.
De Drive-module omvat de wielophanging, accu's, de aandrijflijn en de kooiconstructie voor een eventuele crash. De Life-module is een extreem lichte passagiercel die gemaakt is van met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP). Door het lage gewicht heeft de i8 (1.480 kilogram) een grote actieradius en tegelijkertijd betere prestatiecijfers. De bagageruimte heeft een inhoud van 150 liter.
We moeten nog wel tot 2013 wachten voordat BMW's innovatieve i-modellen bij de dealer staan. De BMW i3 komt in de eerste helft van 2013, deze i8 volgt later dat jaar.