Bijna 140.000 Nederlanders geflitst in Frankrijk

Lang niet de koplopers

Flitspaal boete buitenland

Een flitsboete uit Frankrijk, misschien komt het je bekend voor. Behoorlijk wat Nederlanders liepen vorig jaar weer tegen de (flits)lamp. Toch maken inwoners van tal van andere landen het nog bonter in Frankrijk.

Frankrijk heeft becijferd hoeveel flitsboetes er in 2020 zijn uitgedeeld en deelt nu ook de nationaliteit van de snelheidsoverschrijders. De meeste bekeuringen gingen naar België: in totaal kregen 245.856 Belgen een Frans proces-verbaal. Op plek twee staan de Spanjaarden met 219.704 overtredingen. Op plek drie eindigen de Britten met 210.474 boetes, in 2019 stonden de Engelsen nog ruimschoots op de eerste plaats met ruim 442.000 bekeuringen.

Nederland staat pas op plek zeven. Duitsers, Roemenen en Italianen (in die volgorde) waren vaker de klos. In totaal kregen vorig jaar 139.997 Nederlanders ongewenste post uit Frankrijk. Het afgelopen jaar ontsprongen Britten overigens de dans: sinds 31 december 2020 is er geen uitwisselingsovereenkomst meer tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en dus kunnen ze ongestraft langs een flitspaal razen.

Minder geflitst

Door de coronamaatregelen daalde het aantal snelheidsovertredingen dat werd vastgelegd door flitspalen met 21,6 procent. Dat becijferde Antai, het Franse equivalent van ons Centraal Justitieel Incassobureau. Van de 13 miljoen bekeuringen die vorig jaar in Frankrijk zijn gegeven, gingen er 11,2 miljoen naar een Franse automobilist en 1,9 miljoen naar een buitenlandse bestuurder. In totaal ging het om 1.907.926 proces-verbalen voor buitenlanders, tegenover 2.432.406 prenten in 2019, toen corona nog geen rol speelde.

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.