Betaalde diensten in auto: 'autokopers lopen er niet warm voor'

Opties tegen betaling

BMW iX1

Het op maand- of jaarbasis betalen voor extra opties in een auto wordt volgens sommige autofabrikanten heel normaal. Toch lijkt de meerderheid van de autokopers er niet voor open te staan, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

"Gefeliciteerd met uw nieuwe auto, meneer Jansen! Voor het gebruik van stoelverwarming, adaptieve cruisecontrol en de parkeerassistent kunt u hier uw creditcardgegevens invullen. Er wordt dan maandelijks een bedrag afgeschreven indien u deze opties gebruikt." Dit klinkt wellicht vrij absurd, maar dit wordt volgens sommige autofabrikanten de normaalste zaak van de wereld. Het achteraf betalen voor extra's is een manier voor fabrikanten om ook na de levering van een auto extra geld te verdienen. Tegelijk geeft het de klant de mogelijkheid om later toch nog voor meer opties te gaan, maar het aankoopbedrag van de auto te drukken. Klinkt niet heel verkeerd? Nou, volgens Cox Automotive worden maar weinig mensen blij van dit idee.

Uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf is gebleken dat maar liefst driekwart van de autokopers niet zit te wachten op extra betaalde services in nieuwe auto's, bericht Automotive News. Vooral het bijbetalen voor comfort- of veiligheidverhogende zaken zien consumenten niet zitten. Niet heel verrassend dus dat BMW's plan van eerder dit jaar om stoelverwarming een maandelijks betaalde optie te maken op veel kritiek stuitte. Volgens een analist van Gartner zit de grootste uitdaging voor autofabrikanten erin om een betaalde dienst goed te 'verpakken': "Het grote raadsel is hoe een autofabrikant gebruik kan maken van OTA-updates en de functie kan aanbieden als een eenmalige betaling of abonnement op een manier die de klant ziet als waardeverhogend en niet als afzetterij."

Zou jij openstaan voor betaalde diensten in je auto? Laat het weten in de reacties!

Lezersreacties (120) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.