AutoWeek Top 50: dorpsgekken
Rechtstreeks uit het rariteitenkabinet
Eenheidsworst is er al genoeg in autoland en daarom juichen we gedurfde initiatieven en vreemde gedachtenkronkels van harte toe. Helaas kunnen afwijkende concepten zelden rekenen op veel bijval van het grote (kopers)publiek en zien we ze doorgaans al snel met de staart tussen de benen afdruipen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen die wél de juiste snaar weten te raken. Hieronder tref je, in willekeurige volgorde, een selectie van 10 'dorpsgekken' aan die het autolandschap de afgelopen 25 jaar een stukje kleurrijker maakten. Welke kan bij jou op de meeste sympathie rekenen?
1. Renault Avantime (2001)
Een extreem vormgegeven coupé-MPV, voorzien van een enorm glazen dak en bizarre deurconstructie; om zoiets te bedenken moet je een flinke tik van de molen hebben gehad. Gelukkig had ontwerper Patrick le Quément dat, en verblijdde hij ons in 2001 met de Avantime. De op de Espace gebaseerde ruimtewagen werd in elkaar geschroefd bij Matra, dat er weinig aan overhield vanwege totaal gebrek aan belangstelling. Na anderhalf jaar en iets meer dan 8.400 geproduceerde exemplaren viel het doek voor de excentrieke Avantime.
2. Range Rover Evoque Convertible (2015)
De Nissan Murano convertible was 'm voor, maar die is nooit officieel in Nederland geleverd. En daarom is de onlangs onthulde RaRo Convertible de eerste SUV/cross-over die je zonder dak kunt rijden. Of daar een markt voor bestaat, zal nog moeten blijken - de verkoop start komend voorjaar - maar het is hoe dan ook een bijzonder ding.
3. SsangYong Rodius (2004)
We twijfelden of we de Rodius ook in deze categorie moesten laten opdraven (hij schopte het ook al tot de algemene Top 50-lijst) maar we kunnen toch maar weinig andere auto's bedenken die zo'n bijzonder uiterlijk weten te combineren met plaats voor zeven tot elf personen. 107 Nederlanders waren zo dapper om er eentje aan te schaffen en de Rodius heeft inmiddels een redelijke cultstatus bereikt.
4. Volkswagen New Beetle RSi (2001)
Volkswagen maakte in 2001 een beest van de schattige New Beetle door er een dikke 3,2-liter V6 van 224 pk in te hangen. Maar daar bleef het niet bij: een aangepast onderstel, heftige bodykit, grote achterspoiler, 18-inch OZ-wielen, een Remus-sportuitlaat, vierwielaandrijving, Recaro-racekuipjes, een rolkooi, koolstofvezel, leer, aluminium; alles werd uit de kast getrokken voor deze limited edition (250 stuks) en daar was de prijs dan ook naar. De RSi moest maar liefst 106.000 (!) euro kosten.
5. Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss (2009)
Het Formule 1-huwelijk tussen Mercedes-Benz en McLaren leverde een straatauto op, de SLR, die weliswaar snel en extravagant was, maar die op een of andere manier nooit veel sympathie of enthousiasme heeft weten te ontlokken. Die milde vorm van onbegrip werd groter toen er in 2011 een speciale Stirling Moss-versie (oplage 75 stuks) kwam zonder voorruit, een hommage aan de 300 SLR uit de jaren 50. Een 'moeilijke' auto, afkomstig uit een huwelijk dat op knappen stond...
6. Opel Zafira OPC (2001)
De Zafira OPC was feitelijk de productieversie van het concept dat Renault in 1994 met de Espace F1 toepaste: een hele dikke motor in een doorsnee-MPV leggen. De Zafira OPC kreeg weliswaar geen 3,5-liter V10 van 800 pk - zoals de Espace - maar met z'n 192 pk sterke 2,0-liter turbomotor kwam-ie ook bovengemiddeld vlot van z'n plek. 0-100 km/h in 8,2 seconden is best snel voor een 'bussie', evenals een top van 231 km/h. Latere versies schopten het zelfs tot 240 pk. Je had trouwens ook een Meriva OPC, maar die is nooit bij ons geleverd.
7. Citroën C3 Pluriel (2003)
Het was vermoedelijk vrijdagmiddag rond borreltijd toen ze bij Citroën de Pluriel bedachten: een C3 waarvan het dak en de dakbogen op allerlei manieren verschoven, verplaatst en/of verwijderd konden worden, waardoor de Pluriel zowel een hatchback, semi-cabrio, cabrio als pick-up kon zijn. Al die multifunctionaliteit deden de ergonomie en bouwkwaliteit bepaald geen goed; de Pluriel rammelde en kraakte dat het een lieve lust was en de auto kun je daarom in de geschiedenisboeken terugvinden onder het kopje: 'Leuk idee, matige uitvoering'...
8. Morgan 3 Wheeler (2012)
In een lijstje met bijzondere concepten mag een driewieler natuurlijk niet ontbreken en Morgan was in 2011 zo vriendelijk om een duit in dat zakje te doen. Oorspronkelijk zou een Harley Davidson-blok voor de aandrijving moeten gaan zorgen maar dat werd uiteindelijk een tweeliter V-twin van S&S. In juni dit jaar kwam Morgan zelfs met een elektrische 3 Wheeler op de proppen, de EV3. Drie jaar eerder had Frank veel plezier met de versie met verbrandingsmotor.
9. Hyundai Veloster (2011)
Twee portieren aan de rechterkant, eentje aan de linkerkant (of andersom, afhankelijk of het stuur links of rechts zit), je moet er maar op komen. Bij Hyundai zat zo'n vrije geest en dat leidde in 2011 tot de komst van de Veloster, een sportief gelijnde hatchback. Hoewel het op zich een prima auto was, weerhield het alternatieve deurenconcept de Hyundai-klanten van de daadwerkelijke aanschaf van de auto. Slechts 319 landgenoten durfden het aan. Te weinig om het model in de prijslijsten te houden, vond de importeur, die de Veloster in 2014 schrapte. In andere landen, waaronder de VS, is het model nog wel gewoon te koop.
10. Toyota iQ (2008)
Nog een auto die op papier briljant is maar in de praktijk moeite blijkt te hebben om mensen daarvan te overtuigen. Het idee van de iQ (waar ook een Aston Martin-versie van bestaat) was simpel: op een zo klein mogelijke oppervlakte zo veel mogelijk auto bouwen met een zo efficiënt mogelijke indeling. Het leverde een soort kuubkist op wielen op, die plaats bood aan drie personen - wanneer je de passagiersstoel naar voren schoof - en zelfs vier als je bereid was jezelf half in de knoop te leggen.