AutoWeek Top 50: Citroën C6

Citroën C6
Citroën C6Citroën C6Citroën C6Citroën C6Citroën C6Citroën C6Citroën C6Citroën C6Citroën C6 Lignage (1999)Citroën C6 Lignage (1999)
De AutoWeek Top 50 is een lijst van de - in onze ogen - 50 belangrijkste auto's van de afgelopen 25 jaar. Dus vanaf 1990, het geboortejaar van AutoWeek. Elke week zet één van de redacteuren een kandidaat voor de eindlijst in het zonnetje. Deze week is het tijd om de Citroën C6 nog eens wat extra aandacht te geven.

De historie van de Citroën C6 begint eigenlijk al in 1999, als de Fransen de C6 Lignage concept-car (foto 10 en 11) laten zien, een studie voor een futuristische limousine. In het jaar daarna staakt de productie van de XM en wordt met de Lignage als voorbeeld een nieuwe limo op de markt gebracht - al komt die pas in 2005.

Binnen Citroën-kringen wordt de C6 met gejuich onthaald. Veel gelukkiger dan met zweefbollen, een buitennissig uiterlijk, een concave achterruit à la CX en een fraai interieur kun je de mensen daar niet maken.

Maar de buitenwereld is een stuk weerbarstiger. Een Franse auto met een dergelijk formaat heeft het altijd moeilijk en de C6 is daarop bepaald geen uitzondering. Hij blijft voorbehouden aan een selecte groep liefhebbers; voornamelijk ondernemers met de vrije beroepen.

In 2012 valt het doek alweer voor de C6. In die zeven jaren zijn er slechts 23.384 stuks geproduceerd. Even ter vergelijk: Mercedes bouwt zo'n 300.000 E-klasses per jaar. Een opvolger is er dan ook nog niet gekomen. Een instant-klassieker is de C6 zeker wel want die status hebben alle grote Citroëns tot op heden bereikt.

Lezersreacties (154) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.