AutoWeek Top 50: Chrysler PT Cruiser

AutoWeek Top 50: Chrysler PT Cruiser
AutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT CruiserAutoWeek Top 50: Chrysler PT Cruiser
De AutoWeek Top 50 is een lijst van de - in onze ogen - 50 belangrijkste auto's van de afgelopen 25 jaar. Dus vanaf 1990, het geboortejaar van AutoWeek. Elke week zet één van de redacteuren een kandidaat voor de eindlijst in het zonnetje. Deze week aandacht voor een Chrysler met een hang naar vervlogen tijden: de PT Cruiser!

De Chrysler PT Cruiser stamt uit een periode - rond de eeuwwisseling - dat autofabrikanten het leuk vonden om op de retrotoer te gaan. Kijk maar eens naar soortgenoten als de Volkswagen New Beetle (1997), Mini (2001) Ford Thunderbird (2002) en Chevrolet HHR (2005), allemaal modellen die met graagte graaiden uit de bak met stijlelementen uit het verleden.

De PT Cruiser doet denken aan Amerikaanse 'street rods' uit de jaren 30 en komt voort uit de Pronto concept-car uit 1997 (foto 13). Die werd gepresenteerd als Plymouth – dat ook al de excentrieke Prowler had - maar dat merk werd in 2000 de nek omgedraaid en dus kwam de PT Cruiser als Chrysler op de markt. Na de Pronto kwam Chrysler zelf overigens nog met de Pronto Cruizer (foto 14) en GT Cruiser (foto 15) als opwarmertjes voor de PT Cruiser.

Verantwoordelijke voor het design van de PT Cruiser was Bryan Nesbitt, de man die kort daarna overstapte naar General Motors om hetzelfde retrotrucje nogmaals uit te halen met eerdergenoemde Chevrolet HHR. De letters 'PT' staan voor 'Personal Transport' en het is daarnaast de interne code van het platform waar de auto op staat. De auto schopte het in 2001 tot Auto van het Jaar in Noord-Amerika en bleef de hybride-inzendingen van Honda (Insight) en Toyota (Prius) voor.

Hoewel de PT Cruiser in Nederland weinig potten kon breken, is het model - dat in Mexico en Oostenrijk werd gebouwd - door de jaren heen (2000 tot 2010) 1,35 miljoen keer geproduceerd. Bij ons bleef de teller steken op iets meer dan 7.000 stuks, waar ook de in 2004 geïntroduceerde Convertible in verdisconteerd is. Je kon 'm krijgen met een 1.6 (115 pk), 2.0 (140 pk) en 2.4 (143 pk) benzinemotor of een 2.2 diesel met 121 pk. De 2,4-liter was er ook als GT Turbo met 223 pk.

Wat vind jij van de Chrysler PT Cruiser? Geef je mening via de poll aan de rechterkant van deze pagina!

Voor de duidelijkheid: de kandidaten voor de Top 50 zijn gelecteerd op (historische) relevantie en niet louter op hun uiterlijk, specificaties of prestaties. In december 2015 is de lijst van 50 auto's compleet. Tegen die tijd kun je stemmen op je favoriet(en) en hieruit rolt vervolgens de eindrangschikking van de Top 50. De poll rechts op de pagina is bedoeld om bij elke kandidaat alvast de sentimenten te peilen! Voor de supercars (denk aan de McLaren F1) en schoonheden (zoals de Alfa Romeo 8C) stellen we in december aparte lijsten samen.

Lezersreacties (68) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.