'Autosector loopt 90 miljard euro mis door chiptekort'

3,9 miljoen auto's minder

Fabriek Daimler Mercedes-Benz productie

Het wereldwijde chiptekort raakt de autosector enorm hard. Het ene merk heeft er meer last van dan het andere, maar over de hele sector gezien wordt er gerekend op een enorme misgelopen productie en financiële deuk als gevolg van het tekort.

De wereldwijde autosector loopt dit jaar naar schatting 110 miljard dollar, omgerekend dik €90 miljard, aan omzet mis door het chiptekort waar autofabrikanten mee worstelen. Dat is bijna verdubbeling van een eerdere raming van onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners. Begin dit jaar werd de impact van het chiptekort in de auto-industrie op omgerekend €50 miljard dollar ingeschat door het bureau. AlixPartners denkt dat autofabrikanten dit jaar 3,9 miljoen auto's minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. Eerder werd hier nog gerekend op een productieverlies van 2,2 miljoen auto's.

Verschillende grote autofabrikanten hebben al fabrieken of productielijnen moeten stilleggen vanwege een gebrek aan chips. Het gaat bijvoorbeeld om Ford, Volkswagen Groep, Stellantis, Toyota, Daimler (Mercedes-Benz) en General Motors (GM). In Nederland viel de productie tijdelijk stil bij VDL Nedcar. Meerdere fabrikanten hebben al aangegeven dat de productie dit jaar flink lager zal uitvallen.

Chipbedrijven hebben vanwege de grote vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en smartphones voor het vele thuiswerken en ook spelcomputers, moeite om aan de vraag vanuit de auto-industrie te voldoen. De onderzoekers van AlixPartners denken dat de problemen voor de autosector rond chips nog wel enige tijd zullen voortduren. Eerder gaven Ford, Volkswagen en Stellantis al aan dat ze er dit jaar tot zeker tot in de tweede helft van het jaar vertraging door zullen oplopen.

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.