"Autoproductie groeit 20 procent in 2010"

Vrijdagspits in Peking | Foto: ANP/EPA
De wereldwijde autoproductie groeit volgens experts in 2010 met twintig procent. Daarmee komt die op een hoger niveau dan voor de crisis.
De experts van Price Waterhouse Coopers voorspellen dat in 2010 wereldwijd 68,7 miljoen auto's worden geproduceerd. Dat is twintig procent meer dan in 2009 en flink meer dan de tot nu toe verwachte 65 miljoen. Als de voorspelling klopt, komt de productie boven het niveau van 2008 uit. Toen werden 66 miljoen auto's gebouwd. Dat meldt het Duitse vakblad Automobilwoche. Met name de vraag op de groeimarkten en China zorgen voor de toename. Verder hebben autofabrikanten tijdens de crisis hun productie flink omlaag geschroefd, zodat er nu een relatief grote groei mogelijk is. De gemiddelde capaciteit van de autofabrikanten is dit jaar toegenomen van 66,7 procent in 2009 tot 75,7 procent. In China gaat de autoverkoop het hardst. Daar zijn in de periode januari tot en met mei 5,8 miljoen auto's verkocht. Dat is liefst vijftig procent meer dan in die periode in het vorige jaar. De verkoop in dat land wordt extra aangewakkerd door een stimuleringsprogramma van de overheid. In Azië (zonder Japan) worden dit jaar naar verwachting 20,3 miljoen auto's in elkaar geschroefd. China is goed voor 14,18 miljoen stuks en dat is eenvijfde van de wereldwijde productie. Ook in de VS gaat het weer voor de wind. Er wordt een productiestijging van eenderde verwacht; dat is 7,5 miljoen stuks. In de EU verlaten in 2010 naar verwachting 15,19 miljoen auto's de fabriekspoorten. Dat is 400.000 stuks meer dan vorig jaar. Alleen al in Duitsland worden met een verwachte productie van 4,92 miljoen auto's 100.000 stuks meer gemaakt dan in 2009. In Oost-Europa gaat die groei nog sneller: daar wordt een stijging van vijftig procent verwacht ten opzichte van 2009 tot een aantal van 2,7 miljoen.

Lezersreacties (12) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.