Audi S8 onthuld

Toch weer benzine

Audi S8
Audi S8Audi S8Audi S8Audi S8Audi S8

Het was even spannend: wordt de nieuwe Audi S8 een diesel of toch weer een benzine? De puristen kunnen gerust ademhalen. De Audi S8 krijgt een vierliter V8 TFSI biturbo.

Een 4.0 TFSI V8 biturbo met mild hybrid-technologie die 571 pk (420 kW) en 800 Nm levert: ziehier het hart van de nieuwe generatie Audi S8. Dankzij het 48V-systeem en de extra lithium-ionbatterij kan de S8 'zeilen', wat samen met cylinder on demand-cilinderuitschakeling voor een minder schrikbarend verbruik moet zorgen. Speciale kleppen in het uitlaatsysteem moeten de illusie van het tegengestelde wekken.

Standaard krijgt de S8 een onderstel met actieve demping, dat door middel van een camera de weg vooruit analyseert en de demping daar 'voorspellend' op aan te passen. In combinatie met de adaptieve luchtvering kunnen elektromechanische actuators de wielen onafhankelijk van elkaar doen uitslaan of inveren, waarmee hellen en duiken wordt beperkt.

Ook stilstaand worden de mogelijkheden van deze hardware benut. Wanneer de deurgrepen worden aangeraakt, komt de auto maximaal 5 cm omhoog teneinde de instap te vergemakkelijken; zeg maar dag tegen de SUV.

Uiteraard heeft de nieuwe S8 Audi Drive Select, met als nieuwe optie Comfort +. In die stand leunt de koets niet tegen, maar in de bocht (tot 3 graden), waardoor de zijwaartse krachten voor inzittenden minder nadrukkelijk worden. In Dynamic helt hij maximaal 2,5 graden (met standaard onderstel is dat 5 graden).

Dynamische vierwielbesturing maakt de S8 op lage snelheden wendbaarder en op tempo stabieler. Uiteraard zorgt een sportdifferentieel voor optimale verdeling van de krachten over de vier wielen. Deze zaken zijn standaard op de S8.

Optioneel zijn de koolstof-keramische remschijven (420 mm voor en 370 mm achter), die inwendig geventileerd zijn en 9,6 kg van het onafgeveerde gewicht knabbelen.

Voor het oog biedt de S8 allerlei optische accenten, zowel vanbinnen als aan de buitenkant die uitsluitend zijn voorbehouden aan de S. HD-matrix-ledkoplampen met laser en oled-achterlichten behoren tot de opties. Het digitale klokkencluster kent een speciaal S Performance-scherm.

PRIVATE LEASE Audi A8

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.