Atalanta keert terug

Atalanta Sports Tourer
Het verleden mag dan allang hebben bewezen dat de kans gering is om een oud merk succesvol te rehabiliteren; dat neemt niet weg dat het keer op keer weer gebeurt. Dit keer is het het Britse Atalanta.

Aan oude autofabrikanten geen gebrek; Groot-Brittannië alleen al heeft honderden kleine, maar trotse merkjes voortgebracht waarvan er nog maar bar weinig resteren. Om die reden is het misschien niet zo vreemd dat iemand die met plannen rondloopt een eigen auto op de markt te gaan brengen, teruggrijpt naar zo'n oude naam. Daarmee heb je in ieder geval een stukje historie om op terug te grijpen. Atalanta Motors is er eentje in die categorie. En jawel, vanaf voorjaar 2012 – precies 75 jaar nadat het merk voor het eerst van zich liet horen – zal er opnieuw een auto onder die naam leverbaar worden.

Tussen 1937 en 1939 bouwde de kleine firma een slordige 20 auto's, waarvan de topmodellen gebruik maakte van een Lincoln 4,3-liter, en in één geval zelfs van een 7,0-liter V12 motor. De oorlog bracht een einde aan de fabricage, maar natuurlijk was er iemand die met de oude onderdelenvoorraad aan de haal ging en het merk begin jaren '50 nieuw leven inblies. Ditmaal als RGS Atalanta, met de initialen van de nieuwe eigenaar ervoor en motoren van diverse pluimage. Opnieuw in uiterst kleine aantallen: 12 stuks, roepen de kenners.

De nieuwe Atalanta die volgend jaar verschijnt, wordt volgens de enthousiaste nieuwe fabrikant Martyn Corfield "Een traditioneel gebouwde auto die de uitstraling en charme van het origineel heeft weten te behouden. Dit terwijl de auto ook voldoet aan de eisen van moderne automobilisten". Corfield, die twee jaar geleden een Atalanta uit 1938 aanschafte, raakte zelf gefascineerd door het merk: "De geschiedenis van Atalanta vertelt één van de beste verhalen uit de Britse autohistorie. De auto's en het team dat het oorspronkelijke concept ontwikkelde, waren hun tijd ver vooruit. Wat zou er van geworden zijn als de oorlog geen roet in het eten had gegooid?" Daar kunnen wij alleen naar raden. Wat we wel weten is dat het met andere Britse merken als Railton, Connaught, Fairthorpe, Argyll, Frazer-Nash, Jensen, ERA, BRM, Costin, Healey, Vanwall en Allard tot dusver niet lukte.

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.