Alpine: 'Porsche en Audi moeten niet bevoordeeld worden bij toetreding F1'

Vrees voor benadeling bestaande fabrikanten

Formule 1 Verstappen Leclerc (Foto: ANP)

Het Formule 1-team Alpine zet vraagtekens rondom de regels die voor Porsche en Audi gaan gelden als zij in 2026 de Formule 1 binnen komen. Tegenover Autosport.com stelt CEO Laurent Rossi dat hij de nieuwe fabrikanten verwelkomt, maar dat zij in verhouding tot de bestaande fabrikanten eerlijk behandeld moeten worden. "Iemand die net komt kijken, moet niet meteen het leeuwendeel krijgen."

Dat Porsche en Audi de Formule 1 gaan betreden, lijkt met de officiële goedkeuring van de Raad van Bestuur van de Volkswagen Group zo goed als zeker. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat Audi gaat samenwerken met McLaren en dat Porsche toenadering zoekt tot Red Bull. Daarmee tuigen Audi en Porsche dus beiden hun eigen F1-project op. Een toetreding van Porsche en Audi als nieuwe, losstaande teams, behoort echter ook nog tot de mogelijkheden.

Rossi zet enkele vraagtekens bij de twee mogelijke nieuwkomers in de koningsklasse van de autosport. "Ik denk dat het goed is voor de sport", aldus de Fransman, "Maar we moeten er goed voor waken dat twee aparte teams ook echt twee aparte teams zijn." Daarmee doelt hij op de angst dat Porsche en Audi via een achterdeurtje tóch met elkaar samen gaan werken, om zo de kosten van de motorontwikkeling te drukken en daarmee het budgetplafond te omzeilen. Dat budgetplafond lijkt voor de nieuwkomers sowieso hoger te gaan zijn: bij het ingaan van het nieuwe motorreglement in 2026 hoort voor nieuwkomers ook een verhoogde limiet van drie jaar om hen aan te moedigen de sport te betreden.

Dat laatste is volgens Rossi oneerlijk tegenover bestaande teams, die de afgelopen jaren miljarden hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun motoren. De huidige fabrikanten moeten het voor de ontwikkeling van hun nieuwe motoren immers wél doen met het lagere budgetplafond. "De huidige fabrikanten zitten plotseling aan het verkeerde einde van de stok", stelt Rossi. "Het moet niet zo zijn dat iemand nieuw binnenkomt en direct het leeuwendeel krijgt omdat de rode loper uitgaat. Dat zorgt voor een verstoring van ons businessmodel en daarmee staan veel banen op het spel", concludeert hij. Mattia Binotto en Toto Wolff, de teambazen van Ferrari en Mercedes-AMG, uitten eerder vergelijkbare zorgen.

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.