AC Cobra leeft weer!

AC Cobra MkVI
De AC Cobra is een automobiele dinosaurus. Hij loopt al mee sinds de vroege jaren '60 en wordt nu weer onder de merknaam AC geproduceerd. Op drie locatiies maar liefst.

Ook AC Cars presenteert zich op de komende Autosalon van Genève. Daar wordt het 110-jarig bestaan van het merk gevierd. Dat is de afgelopen tijd uit zijn as herrezen en heeft nu weer de Cobra als MkVI in productie genomen. AC Cars is opnieuw tot leven gewekt door het Duitse Gullwing GmbH. Dat heeft voor de Cobra drie productieplekken aangewezen.

De eerste vestiging is in het Duitse Dresden waar bij Gullwing GmbH de productie van de beroemde sportauto opnieuw is gestart. Overigens mogen we van de fabrikant natuurlijk niet meer spreken van replica's of kitcars: het zijn immers échte AC's. Tegenwoordig zijn die voorzien van een 430 pk V8 Corvette-motor en er wordt een vanafprijs genoemd van 109.000 euro.

In Groot-Brittannië wordt gewerkt aan een productieplek op een steenworp afstand van het Brooklands-circuit. Dat moet later dit jaar worden geopend en wordt geleid door Steve Gray, die zijn sporen heeft verdiend als autorestaurateur.

In Amerika worden de zaken natuurlijk weer iets anders aangepakt. Daar wordt de auto gebouwd door Iconic Motors en heet de Cobra dan ook Iconic AC Roadster. In de VS wordt een 6,8-liter V8 gemonteerd waarmee de Cobra 825 pk levert, 338 km/u haalt en in minder dan drie seconden van 0 naar 100 km/u gaat. "We hebben ons de afgelopen maanden bewust low profile gehouden om te werken aan ons merk," aldus Alan Lubinsy van AC Cars Limited. "Nu blazen we AC Cars nieuw leven in en komen dit jaar met nog meer spannend nieuws."

Lezersreacties (38) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.