'36 procent van Nederlanders wil eerdere ban op brandstofmotor'

Polestar trekt aan de bel

Skoda Enyaq Kia EV6 Polestar 2 EV elektrisch rijden

Veel mensen willen dat de brandstofmotor nog eerder uit de showroom verdwijnt dan nu de bedoeling is. Dat blijkt althans uit onderzoek door GlobeScan in opdracht van Polestar. Polestar trekt daarbij aan de bel en zegt dat de huidige inspanningen van autofabrikanten tekortschieten.

Polestar heeft onderzoeksbureau GlobeScan de opdracht gegeven om 18.000 mensen wereldwijd te vragen naar hun visie op elektrisch rijden. Daaruit blijkt dat gemiddeld 34 procent van de ondervraagden vindt dat er al per 2030 een ban moet komen op nieuwe auto's met brandstofmotoren. 47 procent staat achter een ban per 2035, zoals momenteel het EU-doel is. In Nederland is volgens het onderzoek 36 procent voorstander van een ban op de brandstofmotor per 2030 of eerder. Nederland staat daarmee op de vijfde plaats, alleen in Duitsland (37 procent), Singapore (42 procent), het VK (44 procent) en Zuid-Korea (48 procent) zijn nog meer mensen hier voorstander van.

Polestar had ongetwijfeld graag hogere percentages gezien, daar het nu al enkel elektrische auto's verkoopt. CEO Thomas Ingenlath grijpt de resultaten desondanks aan om te benadrukken dat er volgens hem 'sneller actie ondernomen moet worden' om elektrische mobiliteit gemeengoed te maken. “Vandaag de dag is slechts 1,5 procent van de voertuigen op de weg elektrisch, dus is het duidelijk dat we in een EV-bubbel leven, niet in een EV-boom. Dit decennium is het meest kritieke decennium dat we ooit hebben meegemaakt als het aankomst op het niet overschrijden van het klimaatakkoord van Parijs. We hebben regeringen nodig die het voortouw nemen met een robuust beleid, zowel op het gebied van infrastructuur als het aanpakken van elektriciteitsprijzen, zodat automobilisten vol vertrouwen elektrisch kunnen gaan rijden. Wat echter nog belangrijker is; autofabrikanten moeten nu handelen en niet wachten op beleidswijzigingen."

Lezersreacties (288)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.