35 jaar Mazda MX-5: lekker zichzelf in een compleet veranderde wereld

1,2 miljoen exemplaren

Mazda MX-5
Mazda MX-5Mazda MX-5 NA Mazda MX-5 NA Mazda MX-5Mazda MX-5 alle generatiesMazda MX-5 miljoenMazda MX-5 miljoenMazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5 (NB) 1.8 S VT TouringMazda MX-5 Op de RollenbankMazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5 occasionMazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5 RFMazda MX-5 RFMazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5

Kaartenmaker Hallmark heeft een hele afdeling vol met ‘te-laat-verjaardagskaarten’, dus wij zijn vast niet de enigen die de verjaardag van de Mazda MX-5 in februari hebben gemist. Toch staan we er nog even bij stil, want de Mazda MX-5 is in 2024 nog unieker dan 35 jaar geleden.

Ook wij klagen binnenskamers weleens dat de autowereld steeds uniformer wordt. Niet zo gek, want voor gekke uitspattingen is meestal gewoon geen geld meer bij autofabrikanten. Waar het rond de eeuwwisseling nog vrij gebruikelijk was om het betaalbare aanbod te larderen met een cabrio, een knotsgekke motor of een heuse sportwagen, worden er nu slechts zoveel mogelijk al dan niet elektrische cross-overs over hetzelfde platform gevouwen.

De Mazda MX-5 is echter nog altijd lekker zichzelf, en daarmee in toenemende mate een bijzondere uitzondering in het autolandschap. Waar veel autobouwers zelfs een cabrioletversie van een bestaand model te duur vinden, bouwt Mazda nog altijd een relatief simpele, lichtgewicht roadster op een uniek, achterwielaangedreven platform. Zoals dat gaat met niches, is daar een markt voor, al is die markt wellicht inderdaad niet groot genoeg om nóg een merk te kunnen verstouwen. Allerlei merken hebben het geprobeerd, want met name de eerste twee generaties van de MX-5 vonden heel wat concurrenten op hun pad. De Fiat Barchetta schiet meteen in gedachten, maar ook de MG (T)F, de BMW Z3 en de Honda Del Sol kunnen we in deze categorie scharen.

In veel gevallen is de komst van deze auto’s echter een direct gevolg van het bestaan van de MX-5. De eerste generatie van Mazda’s roadster was zijn tijd ver vooruit en oogde bij de onthulling in februari 1989 al helemaal ‘nineties’. Zijn bolle maar goed geproportioneerde koets doen hem sportief en sympathiek ogen en de MX-5 rijdt minstens zo leuk als hij oogt.

Juist die radicale keuze voor achterwielaandrijving maakt de MX-5 tot zo’n rijdende legende. Een MX-5 is licht, speels en direct, maar ook goedkoop te onderhouden. Niet zo gek dus dat dit model wereldwijd een enorme schare liefhebbers. In Noord-Amerika wordt zelfs beweerd dat de aldaar gehanteerde modelnaam ‘Miata’ staat voor ‘Miata Is Always The Answer’. Hoewel we dat wagen te betwijfelen, is een MX-5 eigenlijk altijd een goede keuze voor wie zonder financiële strop in een ontzettend leuke auto wil rijden. De charme van een klassieke Britse roadster, maar dan zonder de constante mechanische ellende die daar kennelijk bij hoort.

Wereldwijd verkocht Mazda tot nu toe meer dan 1,25 miljoen exemplaren van de MX-5, waarvan 391.503 in Europa. De huidige generatie doet het oorspronkelijke recept bepaald geen geweld aan, of het moet zijn vanwege de door de Nederlandse bpm-regeling inmiddels wel vrij pittige prijs. Daar kan Mazda zelf echter weinig aan doen en wie nu in een nieuwe MX-5 stapt, zal zonder meer het echte MX-5-gevoel ervaren. Dat gebeurt dan wel in een al wat oudere auto, want de vierde generatie van het model is al sinds 2016 onder ons. Onlangs voerde Mazda weer eens een kleine opfrisbeurt door, dus deze generatie moet er nog even tegenaan. Over een opvolger weten we maar één ding helemaal zeker: dat we hopen dat hij komt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (39)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.