Toyota en Lexus: 22.319 Nederlandse auto's terug

Airbags en koolstoffilter nader geïnspecteerd

Toyota en Lexus: 22.319 Nederlandse auto's terug
Als gevolg van de zich voortslepende problemen met Takata-airbags roept Toyota in Nederland 17.220 auto's terug. Het gaat op dit moment alleen om de Prius en de Prius plug-in.

Het mogelijke defect – een scheur in de opblaasinrichting waardoor de airbag letsel zou kunnen veroorzaken in plaats van het te voorkomen – komt niet alleen bij Toyota voor, maar het merk is wel één van de grootste afnemers van airbagleverancier Takata. Het merk gaf eerder al te kennen dat de banden met Takata verbroken gaan worden, maar dat lost de problemen met reeds geleverde auto's natuurlijk niet op. Ook Mazda en Honda gaan op zoek naar een andere airbagfabrikant.

In Nederland gaat het vooralsnog om 17.208 exemplaren van de reguliere Prius en twaalf plug-ins van hetzelfde type. Ook de technisch sterk op de Prius leunende Lexus CT200h is de klos: 5.099 exemplaren van dat type zijn de klos. Het defect kan voorkomen bij de gordijnairbags van deze auto's, die daarom aan een nadere inspectie onderworpen zullen worden. Berijders van de betrokken auto's, die uit de periode 2008-2012 stammen, krijgen vanzelf bericht. De auto's behoren tot een groep van 1,4 miljoen hybride's die gecontroleerd moeten worden, maar de totale omvang van de Takata-ellende bij Toyota is nog veel groter.

*Update*

Inmiddels is duidelijk dat ook het koolstoffilter van sommmige Toyota's reden is voor een terugroepactie. Dit filter voorkomt dat er benzinedampen uit de brandstoftank in de buitenlucht terechtkomen. Dit probleem betreft ook andere modellen dan de Prius, zo gaa thet om de Corolla (augustus 2006 - mei 2013) en Auris (april 2008 - september 2012). De Prius en Prius Wagon zijn tusen 2008 en 2015 getroffen door dit mogelijke probleem. We zijn nog in afwachting van een reactie van de importeur.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (74) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.