Eerste of volgende auto kopen? Bereid je goed voor
Let ook op de tarieven voor belasting, onderhoud en verzekering
- Aangeboden door Interpolis
Ben je op zoek naar je eerste of een volgende auto? Dan is het niet zo gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet met zo veel merken, modellen, soorten, prijsklassen en brandstofsoorten. Wordt het een nieuwe of een gebruikte, kopen of private lease, particulier of garagebedrijf? Dan is er nog het budget, waarbij je goed moet kijken welk effect jouw autokeuze heeft op de verzekeringspremie.
Nieuw of gebruikt?
De markt voor occasions was een beetje overspannen, de prijzen koelen nu weer enigszins af. Voordeel van een gebruikte auto is de snelle levertijd. Een jong exemplaar is in veel opzichten net zo goed en veilig als een splinternieuwe. Een oudere brengt wat meer risico’s met zich mee en is misschien niet zo bedrijfszeker, wat een groot effect op je doen en laten kan hebben. Een nieuwe auto is inmiddels behoorlijk prijzig, maar biedt wat betreft garantie en onderhoud meer zekerheid. De verzekeringspremie voor een nieuwe is uiteraard hoger, omdat deze deels bepaald wordt door het bouwjaar. Maar zowel bij een nieuwe als tweedehands auto kun je keuzes maken om je premie laag te houden. Zo kies je bij de autoverzekeringen van Interpolis bijvoorbeeld zelf of je dekkingen wel of niet uitbreidt. Wat de beste keuze is, hangt af van jouw situatie en wensen.
Wat zijn de vaste en variabele lasten?
Kijk niet alleen naar de aanschafprijs, maar probeer ook een beeld te krijgen van de vaste en variabele lasten. Dat begint met de motorrijtuigenbelasting en de verzekering, waarvan de tarieven vooraf al zijn vast te stellen. De oorspronkelijke catalogusprijs bepaalt deels het tarief van de verzekering, maar er is daarnaast een bouwjaarkorting. Van het brandstofverbruik kun je vooraf al een goede inschatting maken.
Speciale verzekering voor elektrische auto
De elektrische auto (EV) mag dan in opmars zijn, zo’n 75 procent van de nieuw verkochte auto’s in 2022 heeft een benzinemotor, steeds vaker als hybride. De zuinige en schone benzineauto is de meest voor de hand liggende keuze en met het oog op de restwaarde doorgaans de beste. Hoe zuiniger, hoe beter. Een EV is vrij duur in aanschaf, maar (voorlopig) nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, de onderhoudskosten zijn laag en opladen kan soms voordeliger zijn dan tanken. Bij Interpolis vind je een autoverzekering die is afgestemd op de elektrische auto. Zo zijn de schade-experts gespecialiseerd in elektrotechniek en is de laadkabel als accessoire standaard verzekerd.
SUV: zwaarder, dus meer belasting en verzekering
Het is je vast opgevallen dat de SUV in alle soorten en maten heel populair is. Dit type nam bijna de helft van de nieuwverkoop in 2022 voor zijn rekening. De stoere uitstraling en hogere zit spreken veel mensen aan. Toch is het niet altijd de ruimere auto, daarvoor moet je nog altijd bij de stationwagon of de MPV zijn. Vergeet niet dat een SUV vaak zwaarder is, dan heeft zijn effect op het mrb-tarief, het brandstofverbruik en de verzekeringspremie.
Ga niet voor de laagste prijs
Weet je welk merk en type het moet worden en ben je actief op zoek, laat je dan niet verleiden tot de aanbieder met de laagste prijs. Is het te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal echt zo. Goedkoop heeft zijn reden. Kijk eerst goed wat ongeveer de gemiddelde vraagprijs is en maak op basis daarvan een eerste selectie. Houd in het budget bovendien wat ruimte over voor reparaties. Bij kleine schades kan het beter zijn om deze op eigen kosten te laten herstellen, dan val je met de verzekeringspremie niet terug in de no claim-korting.
Welke verzekering kies je?
Of het nu je eerste of een volgende auto is, in Nederland is iedereen die in bezit is van een auto, wettelijk verplicht om minimaal een Autoverzekering WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Met de Autoverzekering WA verzeker je schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt. Voor auto's ouder dan 10 jaar wordt het meest gekozen voor de Autoverzekering WA.
Daarnaast heb je ook de Autoverzekering WA+ Beperkt Casco. Deze biedt, naast dekking voor schade aan anderen, ook dekking bij brand, diefstal, aanrijding met een dier en ruitschade. En wordt vaak gekozen voor auto's van 6 tot en met 10 jaar oud.
Als laatste heb je WA+ Volledig Casco. Deze compleetste dekking verzekert eveneens schade aan je eigen voertuig (door eigen schuld). Deze wordt meestal gekozen voor nieuwere auto's tot 6 jaar oud.