AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Autoverhalen van de zeebodem
Vergeef mij m'n voorkeur voor vergane glorie, maar de allermooiste klassieker is in mijn ogen misschien wel een klassieker die zich in een verregaande staat van ontbinding bevindt. Ik smikkelde dan ook van het verhaal van de Bugatti Brescia die onlangs na ruim zeventig jaar uit het Lago Maggiore werd opgetakeld. Die auto werd in de jaren dertig het meer ingeduwd nadat bleek dat invoer in Zwitserland een idioot dure onderneming werd. De kleine racewagen sleet zodoende het overgrote deel van zijn leven op 57 meter diepte onder de zeespiegel.
Het is niet het enige sterke verhaal van een bijzondere auto die in het water belandde om daar decennialang te blijven liggen. Nog niet zo heel lang geleden werd een Porsche 356 uit een Amerikaans meer opgevist en een jaar of drie terug trof ik in Essen een geweldig mooi vergane Mercedes Pagode die een soortgelijk leven had geleden op de bodem van een Duits meer. Die auto's zijn natuurlijk niet meer te redden, maar het beeld dat ze oproepen neemt je verbeelding gemakkelijk mee naar diepgelegen dimensies.
Natuurlijk is er altijd baas boven baas. Heel erg lang werd er gedacht dat er wel eens bijzondere vierwielers aan boord van de RMS Titanic konden staan. Een groot deel van de cliëntèle van dat gedoemde schip was immers niet armlastig, en de tocht van Engeland naar Amerika zou zomaar geknipt kunnen zijn voor transport van producten uit de fabrieken van Rolls-Royce, Daimler, Bentley of Lagonda. Nadat het wrak in de jaren tachtig was gelokaliseerd - zeewier zweefde aan kroonluchters en scholen vissen schoten door de balzaal - bleek echter dat het met de auto's allemaal wel meeviel. Naar verluidt was een nieuwe Renault 25hp van ene William Carter de enige auto aan boord, die er overigens nog altijd moet liggen.
Voor liefhebbers van bijzonder spul zal het zinken van de SS Andrea Doria in 1956 wat dat betreft meer tot de verbeelding spreken. Het imposante schip uit Italië botste op weg naar New York tegen een ander schip en zonk in het koude water van de Atlantische Oceaan. Aan boord bevonden zich 1134 passagiers, 572 bemanningsleden en de unieke Chrysler Norseman, zojuist gebouwd in de ateliers van Ghia om de show te gaan stelen in de Verenigde Staten. De indrukwekkende coupé verdween mee in de golven naar de bodem van de oceaan, en moet daar eveneens tot op de dag van vandaag liggen.
Het is dat ik niet van duiken houd...
Plaats een reactie
Lees ook
Weblogs
Weblog Ken - De Golf II GTI van de Rijkswacht is de coolste Belgische politie-auto ooit
Weblogs
Weblog Bas - Onwil en onvermogen, de EV in Californië is ook een klassenverhaal
Weblogs
Weblog Ken – In jouw auto zitten waarschijnlijk Belgische luidsprekers
Weblogs
Weblog Jan - De Golf van nu
Weblogs