Test: Kia Venga (2010)
Alleen de naam is Koreaans
34 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Kia had de opvallende Soul al in het B-segment, maar voor wie het een tandje minder mag is er nu de Venga. Z'n naam klinkt in ieder geval heel exotisch, maar hoe warmbloedig is deze compacte MPV zelf?
Voor wie de nodige Kia-evenementen heeft meegemaakt, is de internationale persintroductie van de Kia Venga wat onwennig. Daar waar altijd drommen Koreaanse bobo's in onberispelijke pakken rondlopen, is ditmaal in Rome geen Aziaat te bekennen. En daar is een goede reden voor. Voor alle duidelijkheid: we hebben niets tegen Aziaten. Integendeel, wij westerlingen zouden nog heel wat van ze kunnen leren. Maar auto's tekenen hoort niet tot die disciplines. Steeds meer Aziatische merken begrijpen dat wij een andere smaak hebben en werken met designcentra in het westen, en ook Kia doet daar inmiddels aan mee. De nieuwste exponent daarvan is de Venga. Ontworpen in Europa, ontwikkeld in Europa en zelfs gebouwd in en uitsluitend voor Europa. Door Europeanen, welteverstaan. Alleen de merknaam is nog Koreaans.
De Venga in een notendop: het is een mpv in het B-segment, maar Kia wil hem er zo min mogelijk mpv laten uitzien. Wel de ruimte, niet de looks. De belangrijkste truc om dat te bereiken is een lange wielbasis. Dat zorgt voor meer binnenruimte bij gelijkblijvende buitenafmetingen. Bovendien moet kortere overhang voor en achter de auto een dynamischer uiterlijk geven. In feite staat hier de productieversie van de eerder dit jaar in Genève getoonde conceptcar No3. Europees oogt hij in elk geval beslist. Je zou van opzij de achtersteven een beetje op de Toyota Auris vinden lijken, het neusje zou best dat van een Ford kunnen zijn. En inderdaad, het hoekige dat veel mpv's kenmerkt, zoek je bij de Venga tevergeefs. Met de hoog oplopende taillelijn en de ijshockeystick-vormige vouw boven de dorpel is het beslist een dynamisch ogend ding.
Lekker rijk
Instappen maakt duidelijk dat Kia is geslaagd in de missie. Ondanks het compact overkomende uiterlijk is de Venga verrassend ruim. Hoofd- en beenruimte zijn dik in orde en zelfs, of beter, vooral achterin is het daarmee bijzonder goed gesteld. De deuren scharnieren ver open voor een gemakkelijkere instap. De stoelen voelen lekker hard en stevig aan, echt Duits. Het dashboard ziet er voor deze klasse lekker rijk uit. Strak is anders, maar juist door de tamelijk wilde indeling krijg je meteen de indruk dat werkelijk alles er op en er aan zit. Extra flair wordt gegeven door de panelen rond de luchtroosters, die naar keuze aluminiumkleurig of zwart pianofineer zijn. Het stuurwiel (uit de Cee'd) licht lekker stevig in de hand en is in zelfs de eenvoudigste uitvoering al in zowel hoogte als diepte verstelbaar. Opvallend is dat de extra zijruitjes voor, die in de meeste modellen amper functioneel zijn, veel zicht bieden, waardoor de dode hoeken beperkt blijven. De achterbank is in twee ongelijke delen neerklapbaar, in de rijrichting over dertien centimeter te verschuiven en als hij wordt neergeklapt, ontstaat een mooi vlakke laadvloer. De bodem van de kofferruimte is uitneembaar en op twee hoogtes in te hangen, zodat er naar keuze een extra laadruimte ontstaat. En zelfs in de laagste stand zijn er een paar kleine vakjes beschikbaar onder de vloer.
Eco Dynamics
Omdat dat voor Nederland de belangrijkste motor wordt, rijden we voor u allereerst de 1.4-liter benzinemotor. Met zijn 90 pk weet hij prima raad met de Venga. Alleen bij serieuzere beklimmingen verlang je naar meer, maar het heuvelachtige gebied onder Rome waar wij onze testrit doen, kent steilere hellingen dan u en wij in eigen land ooit voor de kiezen zullen krijgen. Over hellingen gesproken: de Venga is standaard uitgerust met hellingstarthulp. Terugrollen bij wegrijden uit stilstand is daarmee verleden tijd. Overigens begint dat wegrijden vanuit een stilstaande motor, want de Nederlandse importeur heeft besloten de elders optionele Eco Dynamics in ons land standaard te leveren. Zoals de naam doet vermoeden, is dat het bezuinigingspakket van Kia en het bevat de volgende maatregelen: start-stop systeem, banden met lage rolweerstand, een schakelindicator, elektronische stuurbekrachtiging, remkrachtregeneratie en een intelligente dynamo, die alleen oplaadt wanneer nodig, bij afremmen, en daar juist van af ziet bij vollast.
De Venga stuurt verrassend strak en precies. Het is regenachtig tijdens onze testdag en zelfs in haarspeldbochten blijft onderstuur netjes binnen de perken. Ga je plotseling van het gas af, dan merk je wel dat de achtertrein weinig gewicht te zeulen heeft en breekt de achterkant flink uit; doe 'ns gek met je mini-mpv.. Ook op de snelweg is de 1,4 CVVT lekker kwiek en levendig. De handgeschakelde vijfbak laat zich strak en duidelijk bedienen. Later op de dag rijden we ook nog een stukje met de 1.4 CRDi diesel met eveneens 90 pk. Het surplus aan koppel is in de heuvels natuurlijk een pre, maar toch blijkt de benzine wat kwieker aan te voelen, waardoor hij meer rijplezier biedt.
Zeven jaar garantie
Kia levert de Venga in de bekende Kia-uitrustingsniveaus, beginnende met X-pect, oplopend via X-tra naar X-ecutive. X-clusive is achterwege gelaten, omdat Kia niet gelooft in veel vraag naar zaken als leren bekleding in dit segment. De eenvoudigste uitvoering is er alleen in combinatie met de lichtste benzine- en dieselmotor. Standaard op elke Venga zijn onder meer zes airbags, anti-terugrolbeveiliging, hoogte- en diepteverstelling voor het stuurwiel en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel. Ook de Eco Dynamics zijn standaard op elke Nederlandse Venga. Riant is verder de garantieregeling: zeven jaar fabrieksgarantie, die bovendien overdraagbaar is naar de volgende eigenaar. Wat betekent dat je na vijf jaar je Venga kunt verkopen met dezelfde garantie als menig gloednieuwe Europeaan. De X-pect heeft elektrisch bedienbare ramen voor, maar ontbeert airco. Dat zit dan weer wel op de X-tra, wat veel mensen zal doen kiezen voor die uitvoering. De X-ecutive gaat daar overheen met climate control, 16 inch lichtmetalen wielen, elektrische raambediening achter, inklapbare buitenspiegels met richtingaanwijzers en nog wat versierselen vanbinnen. De twee sterkste diesels hebben een zesversnellingsbak, de rest heeft vijf verzetten. Op de 1.6 CVVT is ook een viertraps automaat te krijgen. En dat is de enige versie met een C-label, de rest van het gamma krijgt een B. Interessanter is te weten dat de 1.4 benzine voor zakelijke rijders in aanmerking komt voor twintig procent bijtelling. De importeur richt de pijlen vooral op auto's als de Nissan Note, Opel Meriva en Citroën C3 Picasso. Ook te verwachten nieuwkomers op basis van de Ford Fiesta en Opel Corsa zullen de degens moeten gaan kruisen met de nieuwe Kia. Behalve andere B-segment mpv's hoopt Kia Nederland ook hatchbacks uit dat segment te gaan inruilen op nieuwe Venga's, dankzij het wat dynamischere uiterlijk. De prijslijst begint bij € 14.995 en inmiddels staat de Venga bij de dealers.
Lezersreacties (34) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.