Zeekr X Wolf Edition AWD (2024)

Zeekr X Wolf Edition AWD (2024)

UitvoeringX Wolf Edition AWD
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

30.000 km met de Zeekr X

Aangezien ik in het centrum van Rotterdam woon en een Transporter 6.1 Bulli reed, ben ik mij in 2024 – anticiperend op de nieuwe wetgeving omtrent milieuzones – gaan oriënteren op elektrisch vervoer. Het aanbod van elektrische bedrijfswagens was op dat moment laag en ze bleken belachelijk duur. Met een beetje uitrusting tik je gemakkelijk 45k af (ex. btw).

Vervolgens ben ik gaan kijken wat je voor dat geld aan personenauto met trekvermogen kon krijgen. Dat bleek verrassend veel te zijn. Alles van de Volkswagen Groep viel sowieso af; die hebben alles wat met elektra te maken heeft onvoldoende onder de knie. Mechanisch maken ze goed spul, maar in de Transporter had ik de ene storing na de andere en de service vond ik belabberd. De Kia EV3 viel ook af door een gebrek aan trekkracht en een warmtepomp.

Toen kwam Zeekr voorbij en ik was meteen verkocht. Je krijgt enorm veel waar voor je geld en er zijn minimale opties (alles zit er namelijk standaard al op). Nadat ik me uitgebreid had verdiept in de bouwkwaliteit, ben ik ervoor gegaan. Ze bleken een showroommodel te hebben staan met net iets te veel kilometers om nog als nieuw te verkopen; deze kon ik voor een uitstekende prijs overnemen.

Zolang je hobbels vermijdt, is het een fijn sturende wagen die zowel op de snelweg als op bochtige binnenwegen als een blok op de weg ligt. Oneffenheden vlakt hij uitstekend af en gecombineerd met het vermogen van 428 pk komt iemand met een zware voet niets te kort. Golfjes GTI zien in de stad vooral het logo op de achterzijde.

Het wordt anders wanneer je een heuvel of verzakking in een bocht tegenkomt, zoals bij een oprit naar de snelweg. Dan wordt hij springerig en voelt de auto onzeker aan. De uitgaande slag van de dempers had een stuk korter gemogen, al had de auto dan wel wat stugger aangevoeld. Dat is een keuze geweest, en veel zware auto's hebben er last van.

De rechtuitstabiliteit is daarentegen perfect in balans. Je zit met één hand aan het stuur in 3,8 seconden op de 100, zonder dat je ook maar een moment het gevoel hebt dat je moet corrigeren. De banden geven voldoende informatie door, maar alles is duidelijk afgestemd op comfort. Verder zit er een geweldig one-pedal drive-systeem in dat zich buitengewoon precies laat doseren. Dit werkt fijn samen met het regeneratief remsysteem en de fysieke rem: comfortabel als het kan, stevig als het moet.

Comfortabel zijn ook de elektrisch verstelbare stoelen. Aan de bestuurderszijde is deze voorzien van een easy entry-stand voor gemakkelijk in- en uitstappen. In de winter zit je heerlijk warm en in de zomer kun je koude lucht door je ondergoed laten waaien. De volautomatische airco werkt voor mij uitstekend op 19 graden. Indien nodig verwarm ik de auto voor en houd ik de boel op temperatuur met de verwarming laag, maar de stoel- en stuurverwarming aan. Stap je natgeregend in met dito hond? Dan helpt de ontwasemingsstand tegen de condens.

De bouwkwaliteit laat zich wat mij betreft aflezen aan de kleine, kaarsrechte naden tussen de panelen, de gebruikte materialen, de stiksels in de bekleding, de stilte in de cabine en het openen en sluiten van de portieren met frameloze ramen. Die vallen prachtig in het slot (dat moet je voor de grap eens proberen bij een Tesla Model Y).

Over de vormgeving kun je twisten, maar eigenzinnig is ie zeker. Het is een opvallende verschijning tussen de 'veilige eenheidsworst' die je veel ziet rijden. Verantwoordelijk voor het ontwerp is Stefan Sielaff, voormalig hoofdontwerper bij onder andere Audi, die de modellen van Zeekr in Gothenburg ontwerpt. Assemblage vindt in China plaats in een zogenoemde "Dark" factory, niet te verwarren met een sweatshop.

Het enige wat ik minder geslaagd vind, is de laadklep. In China is dit één geheel, maar voor de internationale markt is er gekozen om in datzelfde paneel een klep te maken. Dat had beter gekund. De handgrepen die openklappen wanneer je naar je auto loopt zijn daarentegen fraai gemaakt en sluiten weer zodra je gaat rijden. (In China is de deur overigens volledig elektrisch te openen en greeploos).

Het interieur is minimalistisch opgezet, maar gelukkig niet zo hysterisch kaal als in de eerder genoemde Model Y. Je hebt gewoon hendels voor de richtingaanwijzer, grootlicht, ruitenwisser, cruisecontrol en de 'versnelling'. Daarnaast zijn er functies toegewezen aan de joysticks op het stuur (volume, airco, snelheid ACC, etc.).

Ik kan er prima mee werken en het leidt niet af. Het ruime interieur en het gebrek aan knoppen die je zelden gebruikt vind ik erg fijn, al is dat subjectief. Het ontbreken van een middentunnel draagt bij aan het ruimtelijke gevoel en ik kan eindelijk mijn knie eens kwijt. Pingeltjes waar je niet op zit te wachten, zet je via shortcuts op het centrale scherm uit. Rijhulpsystemen zoals ACC en LCC werken aardig, vooral op de lange baan. Helaas nog niet in combinatie met een aanhanger, maar dat komt nog, net als automatisch parkeren.

De software is op hoofdlijnen stabiel en fraai opgezet, maar er is ruimte voor verbetering. Updates zouden sneller mogen doorkomen. Zeekr heeft een "buildersforum" waar je als gebruiker suggesties kan doen aan de developers. Een leuk concept, maar het duurt soms lang voor je resultaat ziet. Ik ben wel erg blij met de navigatie van Mapbox en de app Tidal, die lossless audio levert. Dat klinkt als een klok door het Yamaha-audiosysteem. Android Auto en CarPlay zitten er gewoon op, maar ik heb mijn mobiel enkel via bluetooth gekoppeld; het infotainment biedt mij alles wat ik nodig heb.

Service verloopt via Zeekr in Zeist of via Vakgarages. Hoewel de communicatie met Zeekr beter kan, is de samenwerking met de aangesloten Vakgarages prima.

Oh ja, het verbruik, de grote obsessie van iedere EV-hater en autojournalist: gemiddeld rijd ik jaarrond 20 kWh per 100 km. Dat kan vast zuiniger, maar voor mij is het prima. Voor lange ritten ga je iedere 2,5 uur even 20 minuten aan de snellader en je kunt weer verder. Ik rijd nu voor 4 euro per 100 km, dus mij hoor je niet klagen.

En dan de conclusie. Durf ik die te trekken? Ja!

Soms kun je affectie ontwikkelen voor een dood ding als een auto. Daar heb ik dus last van met de Zeekr. Je krijgt zo ontzettend veel voor je geld dat je hem zijn tekortkomingen vergeeft. Iedere dag stap ik er met plezier weer in om een fijn stukje van A naar B te rijden. Het is een middelvinger naar alle automerken die zich 'premium' noemen en vervolgens een kale auto leveren waarbij alles optioneel is. Of een abonnement.