Volvo XC60 D5 AWD Summum (2009) #2

Volvo XC60 D5 AWD Summum (2009)

UitvoeringXC60 D5 AWD Summum
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2013

Aanschaf

Lange tijd getwijfeld tussen de aanschaf van een XC90 of een XC60; uiteindelijk is de keuze gevallen op een XC60. belangrijkste argumenten: nieuwer/jonger model; ruimte van een XC90 niet per se nodig; lagere wegenbelasting en betere veiligheids-opties.

Ik ging op zoek naar ex-lease XC60, D5, AWD, Geartronic, km-stand ergens tussen 150K en 170K . Mijn keuze is gevallen op een uit Belgie geïmporteerde ex-lease, model 2009, met 167K op de teller. De kleur is Electric-silver, summum uitvoering, Winter-line incl adaptieve Xenon-verlichting, leder-interieur met stoelverwarming, afneembare trekhaak en panorama-dak.

Over de comfort en prestaties hoef ik weinig te schrijven. deze zijn in 1 woord: Geweldig. Stille auto met ruim voldoende trekkracht die trouw zijn werk doet. Auto ligt als een rots op de weg. Stoelen zitten prima en instellingen zijn uitgebreid; dashboard is compleet en overzichtelijk. Wellicht iets te veel knoppen, maar het instelling menu is duidelijk en geeft vele mogelijkheden om je voorkeur instelling voor de auto in te stellen. Geluidsinstallatie is van prima kwaliteit. iPhone (iOS7) telefoon integratie met bluetooth werkte na een paar keer proberen prima. Muziek van de iphone gaat via USB. Navigatie systeem werk wat lastig met bediening aan de achterkant van het stuur. Via losse afstand bediening is ook niet echt geweldig. Automatische verkeer meldingen werkt niet echt in NL.
Adaptieve Xenon verlichting werkt prima. Kortom een fantastische auto.

In deze review wil ik me vooral richten op de betrouwbaarheid en gebruikskosten van een XC60 met relatief veel kilometers op de teller.

Bij aanschaf heb ik via de dealer de distributie-riem laten vervangen. Tevens heb ik via Marktplaats een set zo goed als nieuwe Dunlop-winterbanden incl Volvo R-design velgen, aanschaft.

Gebruikers sporen. De auto heeft na 4 jaar gebruik (natuurlijk) al enkele gebruikers sporen. Met de lak en carrosserie is niks mis. Ook het interieur is nog in prima staat. Het leer van de berijders stoel vertoont wat lichte slijtage-sporen en aan de zijkant van de onderzitting zit een kleine scheur. (zelf gelijmd). Ook het portier slot aan de berijders zijde functioneert niet helemaal soepel, maar hoeft nog geen onderhoud. De auto is door zijn vorige eigenaar vooral solo gebruikt, aangezien de overige stoelen en sloten (bijrijder en passagiers) nog als nieuw zijn/functioneren.

Eerste probleempje. Na 3 dagen een melding in het systeem: "Motormanagement systeem, service vereist". Bij de Volvo dealer uit laten lezen meteen verholpen: stangetje van de wervelklep was defect en is vervangen en opnieuw geborgd. Blijkbaar een bekend kwaaltje van de verder zeer betrouwbare D5. Totale kosten 50 Euro.

Automatische 6-bak schakelt prima, alleen bij koud wegrijden duurt het wat langer voor de bak opschakelt. Bij koude motor schakel ik de eerste kilometers handmatig op om de koude motor onder de 2500 rpm te houden. Toch maar eens naar laten kijken bij de eerste service beurt. Wellicht moet de olie van de automatische transmissie worden ververst.

Eerste ervaring met diesel verbruik (winterbanden) is 8,5 liter/100km

Ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden.

service-beurt 171696

Korte opsomming van alle extra service werkzaamheden (naast de reguliere 30K-onderhoud intervallen).

65554 Radio + antenne versterker vervangen (garantie)
74578 MMM navigatie systeem vervangen (Garantie)
118287 remschijven achter + EGR-buis vervangen
148940 remschijven voor vervangen
169000 distributie riem vervangen ; EGR-klep gerepareerd

Vandaag reguliere service beurt gehad bij Volvo-dealer nav service-melding uit de computer. Geen bijzonderheden, alleen wisserbladen vervangen. totale kosten: 430 Euro

Gemiddeld verbruik (winterbanden) is inmiddels gedaald tot 8.2 ltr/100km

Zomervakantie: defecte airco pomp

Helaas is de eerste vakantie rit naar de zon voor de volvo niet positief verlopen. Op de heenreis, net voorbij Parijs, heb ik de XC60 hevig stinkend en rokend aan de kant van de snelweg moeten zetten. Oorzaak: vastgelopen aircopomp en als gevolg een verschroeide en uiteindelijk gebroken multi-riem. Helaas heeft de XC60 de reis hierdoor niet kunnen vervolgen en heb ik en mijn familie met behulp van Volvo-Assistance de reis en vakantie voortgezet met een huurauto. Op de terugweg de gerepareerde Volvo weer opgepikt bij een garage; Totale schade: 1300 Euro! 1 ster minder voor betrouwbaarheid. Blijkbaar heb ik een "abonnement" op vastlopende pompen (zie ook mijn relaas van mijn Hyundai Santa Fe)

APK

APK en vloeistof-check. Geen bijzonderheden. Totale kosten 25 Euro

Wintervakantie defecte radio/nav/PDC

Net terug van wintersport in Oostenrijk; heenreis probleemloos, bij aanvang van de terugreis geen Radio, Nav en PDC meer. Displays blijven "zwart" en speakers "dood". Kapotte zekering zou je zeggen, maar "helaas", de zekering was in orde. Dan maar bij thuiskomst naar de Volvo-dealer. Een eerste vlugge diagnose leert dat er geen communicatie is met de verantwoordelijke CANBUS module... Oeps dit duidt op een groter (lees: duur) probleem. Omdat het probleem niet kritisch is, wordt een vervolg afspraak gemaakt voor een uitgebreide diagnose later deze week.... wordt vervolgd. (weer een minpunt voor betrouwbaarheid en een minpunt voor kosten is aanstaande....)
Uiteindelijke diagnose: Kapotte DVD-ROM speler van de Navigatie. Is vervangen door een gebruikt exemplaar (230 Euro) . Samen met een grote beurt waren de totale kosten uiteindelijk 906 Euro

Vloeistof check

Probleemloos sinds de vorige beurt. Op naar de garage voor regulier vloeistof check en APK: 25 Euro. Wat kleine dingetjes kosteloos verholpen, zoals losse contact van de Xenon verlichting. (af en toe knipperde de lampen) en de automatische zij ramen opnieuw afgesteld (soms zakten ze tijdens het sluiten weer automatisch naar beneden; een te hoge glijweerstand zorgde dat de beklemmings-beveiliging soms ongevraagd in werking trad). Prima tevreden, dus toch weer extra ster voor betrouwbaarheid.

Nieuwe banden

4 nieuwe zomerbanden, Vredestein Sportrac5 via autobandenmarkt.nl. : 106 euro p/st excl. opleggen (12,50 euro p/stuk). Deurvanger van het linkerportier vertoond kuren. Afgesproken om dit bij de volgende servicebeurt Jun 2016 te vervangen.

div. kleine probleempjes

Kort voor de zomer (jun 2016) een kleine beurt laten uitvoeren. Niks speciaals anders dan de multiriem opnieuw vervangen (!) en de eerder genoemde kapotte deurvanger laten vervangen. Total kosten ca. 500 Euro.

Net voor de zomervakantie (jul 2016) bleef de achterklep niet meer openstaan; beide gasveren laten vervangen 145 Euro
Ook sloot kort hierna het elec zonnedak niet meer. Ik heb dit op een alternatieve manier laten sluiten, maar is niet gerepareerd. (gebruik het maar niet meer...)

Eind september heb ik een ratelend geluid geconstateerd bij een koude motor. Diagnose was een defecte span-rol van de multiriem. Wellicht was dit ook de oorzaak van de snelle slijtage van de multiriem. Motor loopt nu aanzienlijk stiller. Totale kosten 235 euro

Tot slot, vandaag was een oude bekende melding weer terug "Motor management Service verreist" Morgen maar weer naar de garage voor een diagnose... wellicht weer een issue met de EGR..... wordt vervolgd.

Einde verhaal

Helaas is vandaag een andere Volvo (V40) vol achterop mijn XC60 gereden, stilstaand in een file, met een snelheid van ca. 70km/uur. Gelukkig zelf zonder enig letsel uit de auto gestapt. Dat geldt overigens ook voor de veroorzaker van dit ongeval. Hulde aan de veiligheid van Volvo.

Helaas was de totale schade aan de XC60 ruim 12.000 euro. Economisch Total Loss en einde van dit verhaal......