Volvo XC60 2.4D Kinetic (2009)
| Uitvoering | XC60 2.4D Kinetic |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand laatst | 41.000 km |
eerste kilometers
Afgelopen vrijdag nieuwe Volvo XC60 opgehaald bij Niham in Den Haag. Het betreft een leaseauto en deze kon nog net op de valreep dit jaar worden geleverd; dit kwam perfect uit aangezien we direct richting Duitsland moesten afreizen.
De XC60 Kinetic FWD is uitgevoerd in de kleur Ice White met zwart interieur en Geartronic automaat. De opties die ik aan de auto heb laten toevoegen zijn: High Performance Audio (inclusief iPhone aansluiting), BLIS icm inklapbare spiegels, regensensor, skid plate aan achterzijde en Profesional Line (Navigatie, parkeersensoren en telefoon). Alhoewel je tegenwoordig veel witte auto's ziet rijden heeft toch iedere fabrikant zijn eigen invulling van de kleur wit. Ik ben erg te spreken over de kleur wit op deze XC60 en ook de standaard 17 inch wielen met winterbanden staan hem goed.
Levering verliep wederom prima bij Niham, dit was inmiddels mijn 3e auto daar. In mijn zoektocht naar een nieuwe auto ben ik naar aantal dealers in Den Haag e.o. geweest (waaronder Audi en Volkswagen) maar ben volledig gefrustreerd naar mijn vertrouwde Volvo garage gegaan. Service en aandacht is blijkbaar voor veel autobedrijven (zeker van eerdergenoemde Duitse merken op het Forepark) een volslagen onbekend fenomeen. Jammer want ik was ook zeker gecharmeerd van de Audi Q5, maar die is om deze reden afgevallen.
De XC60 is een bijzonder plezierige auto en de eerste kilometers zijn erg goed bevallen. Wat opvalt is dat de Geartronic en 5-cylinder motorblok de afgelopen jaren verder zijn verfijnd maar toch behoort het zeker niet tot de meest geruisloze in zijn klasse. Persoonlijk vind ik het motorgeluid niet storend. De iets hogere zit is ook erg prettig, zeker in de stad, waardoor je gemakkelijker over geparkeerde auto's de straat in kan kijken. De stoelen zijn als vanouds zeer comfortabel en voor mij een belangrijke reden om voor Volvo te kiezen.
Tijdens eerste trip naar Duitsland navigatie uitgebreid kunnen testen. Gebruiksgemak en beelden zijn goed, maar integratie met radio en telefoon middels 1 knop zou prettig zijn. Werking van het systeem is prima en duidelijk. De kwaliteit van de telefoon valt ook zeker niet tegen. De auto voelt degelijk aan en alleen bij het remmen in de heuvels merk je dat je met een zware auto te maken hebt. Het onderstel is in vergelijking met mijn vorige V70 een stuk straffer, maar dat komt het rijgedrag zeker ten goede.
Ik zal de komende tijd aantal foto's toevoegen en een update geven.
Zonder problemen onderweg
Inmiddels ruim 10.000 km verder zonder problemen. De motor loopt soepeler en stiller. Alleen bij een koude start laat de motor zich goed horen; eenmaal warm is het mooie 5-cilinder geluid wel aanwezig maar dat vind ik zelf wel plezierig. De motor heeft voldoende trekkracht, zeker voor een 2-wiel aangedreven versie. Bij vol gas slaan de wielen af en toe door, maar dit treedt beperkt op.
De navigatie laat zich na gewenning beter bedienen, met name de toetsen achter het stuur zijn prettig. Een volledig geintegreerd systeem van audio en navigatie blijft toch een betere optie.
Kwalitatief zeer tevreden, op een paar kleine kraakjes na zit de auto solide in elkaar. Voor mijn gevoel lijkt de degelijkheid iets minder dan mijn eerdere S60s. Integratie met iPhone blijft ook erg plezierig werken, geluidskwaliteit van telefoon is ook goed; beter dan eerdere bluetoothsetjes.
Het Bliss systeem heeft in het begin nog wel eens storingsmeldingen gekend, waarschijnlijk veroorzaakt door spetters of andere viezigheid op de camera. De laatste weken geen last meer van gehad.
De garage in deze 10000km alleen bezocht voor bekijken van een deuk; helaas een paaltje genegeerd die net buiten bereik van de sensoren zat.
veel comfort in mijn Chinese SUV
Afgelopen 10.000 km zijn zonder enkel probleem verlopen. Inmiddels kleine schade laten vervangen maar verder geen enkel probleem gehad.
De auto is wel iets zuiniger gaan rijden en rijd (met veel snelweg) gemiddeld 1:13,5. Geen gekke waarde voor een auto met dit gewicht en automaat. Verder is de Volvo stiller en sterker geworden hetgeen met name op de snelweg goed merkbaar is.
Zijn er dan helemaal geen opmerkingen? Toch wel. Zo blijft het doorlopen van muziek op de iPhone niet prettig, erg omslachtig in vergelijking met andere (Duitse) merken. Verder is de automaat niet altijd bij de tijd, hetgeen met name irritant is als je haast hebt en beetje door wil trappen. Tot slot reageren, de parkeersensoren, soms beetje laat.
al met al zeer tevreden en zelfs collega's zijn na meerijden in mijn Chinese auto erg te spreken over het comfort en rust tijdens het rijden.
top tijdens de winter
Wat een genot om met de Volvo door de sneeuw te rijden. Ondanks dat de witte XC60 'slechts' voorwielaandreven is maken de top-winterbanden in combinatie met het gewicht voor veel grip. Heb de afgelopen weken veel in het nederlandse en Duitse winterweer gereden maar geen enkel probleem gehad; vraag me dus ook af hoeveel toegevoegde waarde de AWD heeft in NL tov deze versie.
Door het vele vliegen heb ik dit jaar minder km's gereden dan gebruikelijk dus heb pas net de grote jaarlijkse beurt gepland (1 jaar of 30.000km). Ga deze week wel even naar de garage om naar iphone interface te kijken. Na diverse updates van de iphone begon de interface steeds slechter te functioneren en krijg nu constant de melding 'USB onleesbaar'. Volgens de garage kan dit betekenen dat de software ge-update dient te worden.
Verbruik blijft verder redelijk stabiel, olie gebruikt de auto niet of nauwelijks.
Wat me in dit winterweer wel verbaasd is het design van de portieren; bij minste beetje sneeuw (overigens ook als de auto nat is) valt de sneeuw in de auto. Had dit van een Scandivische auto toch beter verwacht.
Afgelopen weken in Duitsland paar keer langere stukken vol gas gereden. Tot 170 k/u blijft de auto lekker doortrekken en dan duurt het nogal een tijd voordat de teller de 200 k/u bereikt. Uiteraard koop je deze auto niet om met die snelheden over de snelweg te rijden, dus zie dat ook niet als een issue.
Als de auto begin januari naar de garage gaat even naar rammetje in rechterportier kijken; vermoed dat met de speaker te maken heeft.
Afgelopen kilometers zijn weer zorgeloos verlopen. Niet bij de garage geweest en geen gekke zaken die zich hebben voorgedaan. Wel vond ik het vreemd dat er geen adresboek (wel een kaart) voor Frankrijk in de navigatie aanwezig is. Voor mijn werk de afgelopen weken een aantal keren naar Frankrijk geweest maar je kan helaas geen bestemming ingeven. Wellicht dat dit met een update van de garage te verhelpen is.
Auto rijdt nog steeds heel prettig en lekker soepel.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volvo XC60 2.0T Summum|LEDER|PANO|CAMERA|TREKHAAK|GOED ONDERHOUDEN
- 2010

Volvo XC60 3.0 T6 AWD Summum | Panorama | Afn. Trekhaak |
- 2012

Volvo XC60 2.4 D5 AWD R-Design Volledig dealer onderhouden, Automaat, Leder, Panoramadak, Electr stoel, Verwamde stoelen, Xenon verlichting Perkeer camera
- 2011