Volvo V50 2.4 Edition II (2006)

Volvo V50 2.4 Edition II (2006)

UitvoeringV50 2.4 Edition II
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Deze Volvo v50 is nieuw aangeschaft in 2006 ter vervanging van een VW Passat Variant 2.0 (2002).

Voor de zoektocht naar een nieuwe auto zijn we eerst naar de audi/VW dealer geweest. Hier hebben we gekeken naar de nieuwe passat. Deze vonden we wel erg groot geworden, de ruimte hadden we niet echt meer nodig. Het uiterlijk was wel aardig maar sprak ons niet genoeg aan. Tegelijk naar de Audi A4, mooie auto maar toch wel prijzig met opties en het nieuwe model komt er ook al binnenkort aan. Vervolgens naar de Saabdealer naar de 9-3 sport gekeken. De auto voelde vrij krap aan maar voldeed wel aan onze eisen, maar gezien de afschrijving erg duur. Als laatste 2 auto’s ’moesten’ we kiezen tussen Lexus IS 250 (basis uitvoering) of de Volvo v50 edition II. De Lexus viel uiteindelijk af door de lage inruilwaarde van de Passat en weinig korting vergeleken V50 edition pakket.

De keuze was dus gevallen na een lange zoektocht. Toen moesten we de auto nog samenstellen. We hebben gekozen voor een zeer chique uitvoering:

Zwart metallic
beige leder
Hout inleg
dvd navigation
17’ 7 spaaks LM
Edition II pakket: dimmende binnenspiegel, electrische spiegels, park assist, follow home verlichting, high performance radio, stuurwiel bediening etc.
omvat zoveel dat ik best iets vergeten kan hebben
2.4 140pk

Mijn rijervaringen met de auto:

Het rijcomfort is heerlijk, ik vind de balans tussen sportief en comfort erg goed. De auto leent zich het beste voor comfortabelrijden maar als je wilt doortrekken dan gaat de auto ook lekker mee. De auto is vrij strak geveerd dit komt de wegligging alleen maar ten goeden, ik ervaar dit als prettig maar ik kan me inbeelden dat sommige het te strak vinden. Mede dankzij een zeer goed onderstel van de focus is het sturen erg scherp en precies. De koersvastheid op snelwegen is dik inorde ook op hoge snelheden blijft de auto zich formidabel gedragen. 200 km/pu autobahn!

Het geluid wordt netjes gedempt, maar bij het hoger in toeren klimmen laat de 5 cilinder wel van zich horen, in dit in de positieve zin. Bij fel uit stilstand optrekken hebben de voorwielen nog welles de neiging om grip te verliezen. De auto heeft naar mijn idee genoeg vermogen vooral het koppel is lekker. Mede dankzij de wat grotere Liter inhoud is de auto heel lui te schakelen. De 170 pk versie is ook leuk maar ik denk het verschil te klein is kwa prijsverhouding en met een chip heb je ook 170 pk, misschien na verloop van garantie.

Het verbruik is vrij normaal, het is geen zuinige motor maar met wat beleid kun je een hele nette verhouding neer zetten. 1 op 8/10 voor een wat sportieve rijstijl en 1 op 11/12 met gebruik van cruise control. De auto wordt overigens veel in stadsverkeer gebruikt.

Mijn ervaringen met de accesiores:

De V50 is met het edi II pakket al helemaal af maar met de opties die we erbij hebben genomen is het een luxe genot. Het uiterlijk/design is prachtig zeker met de 17’LM die we er voor hebben uitgekozen en de chique zwarte kleur in combinatie met beige leder interieur met houte inleg. (bij aflevering stond de auto nog in de showroom als showmodel, wel op slot natuurlijk)

Het navigatiesysteem werkt perfect het is makkelijk in te stellen, je kunt het overigens op twee manieren doen, via het stuur of afstandbediening. Het high performance audio pakket (edi II) is geweldig, prachtig geluid, ook de lage tonen worden goed opgepakt waardoor het lijkt alsof er een subwoofer in de auto zit.

We hebben wel wat pech/problemen gehad.

- Auto kwam stil te staan, alles viel uit.(gelukkig dicht bij huis, maar op de snelweg levensgevaarlijk) Onder garantie gerepareerd, bleek aan de accu te liggen.

- Zoemend geluidje: heeft de dealer behoorlijk lang overgedaan om op te lossen, lag aan airco motertje. Onder garantie.

- Problemen met sluiten, en elektronica in linker deur (raam, spiegels) bleek de elektronica boom te zijn in de deur, een bekend probleem. Vervangen onder gerantie.

- lekke band, gewoon pech. Wel super opgelost, volvo service opgebeld en binnen 10 min stond de ANWB er. Band vervangen met thuiskomertje en volgende dag de band bij de dealer laten repareren (kon gelukkig nog)

Na dit geen problemen meer gehad, hoop dat hiermee alle kwaaltjes er wel uitzijn.

Mijn oordeel over de dealer de Beemd, redelijk. Het duurt lang voordat ze het probleem hebben opgelost en ze bellen nooit terug ook al wordt dit wel beloofd. Verder niets om over te klagen.

Ik heb voor betrouwbaarheid 4 gegeven met een twijfel naar 3. De problemen die zich voor hebben gedaan waren vrijwel allemaal mbt elektronica. De storing met de accu neem ik volvo echter wel erg kwalijk.

Foto’s van het interieur moeten nog gemaakt worden.