Volvo V50 2.0 D Summum (2006)

Uitvoering | V50 2.0 D Summum |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na een redelijk rampzalig avontuur van twee jaar in een maandagochtend Peugeot was het duidelijk dat we a) een auto nodig hadden die bleef rijden en b) we de even rampzalige afschrijving van de Peugeot dan maar voor lief moesten nemen. Punt a) leidde na een korte selectie van een aantal autos (BMW, Audi, Saab, Toyota) op basis van betrouwbaarheid, design, veiligheid en kosten tot de aanschaf van een V50 2.0D Summum met enkele extras waaronder High Performance Audio.
Begin november 2006 werd de auto twee weken eerder dan beloofd afgeleverd. Dat alleen al zorgt voor 5 sterren bij de leverancier.
De overige 5-sterren scores worden gegeven op basis van de kwaliteiten. Deze auto rijdt stil en ongekend comfortabel. De stoelen zijn helemaal top en voor het eerst stap ik, gelukkige bezitter van een redelijk gammele rug, zonder klachten uit de auto na ritten van acht uur. Buiten het verbruik en een klein electronicaprobleem (zie onder) weet ik werkelijk niets negatiefs over deze auto te melden: alles werkt gewoon. Zelfs de kilometerteller is op 1 km/h na nauwkeurig waar ik door meneer de motoragent in België tegen betaling van 50 euro op werd geattendeerd.
Het design, zowel van exterieur als interieur is uiterst strak en functioneel. Ik ben een liefhebber van gadgets en die zijn volop aanwezig, maar alles werkt zo kinderlijk eenvoudig en is zo doordacht dat dit niet leidt tot een veelheid aan toeters en bellen.
De motor trekt heerlijk op en is met zijn ruim 300 Nm en 136 pk een prima krachtbron voor deze auto. Natuurlijk kan het altijd beter en sneller maar dat werkt helaas ook door in de portemonnaie. Deze motor is een uitstekend compromis voor wie rijgenot wil combineren met een niet al te forse aanschafprijs. Inhaalmanoeuvres op hoge snelheid vormen geen probleem: met de zesde versnelling is ook bij 150 km/h nog voldoende power over om snel door te trekken naar 180. Niet dat dat voor standaard Nederlands verkeer een aanrader is maar een verlaten Franse autoweg (woonachtig in Parijs) daagt soms uit...
Opbergruimte is marginaal. Gelukkig had en heb ik niet veel meer te vervoeren dan een zonnebril, iPod (via de aux-aansluiting op de High Performance Audio set uitstekend te beluisteren met een geweldig geluid) en Garmin navigatiesysteem. De laatste twee gaan altijd mee de auto uit dus ik houd nog steeds ruimte over, zelfs ondanks de beperkte afmetingen van de vakjes in deur en het handschoenenkastje (in dit geval behoorlijk letterlijk te nemen).
Het contrast met de vorige auto kon niet groter zijn. Misschien is dat de reden dat ik zo laaiend enthousiast ben over deze Volvo. Ik stap er altijd met plezier in en de wetenschap dat de auto vol zit met veiligheidssystemen werkt daar alleen maar aan mee. Dit is een absolute aanrader!
* heel af en toe verliest de auto de softwarematig ingevoerde instellingen, zoals het knipperen van de lampen bij het op slot doen of ontgrendelen van de auto en het automatisch afsluiten van de portieren bij wegrijden. Ik heb begrepen dat hiervoor een update beschikbaar is maar dat komt wel. Is in een half jaar tijd twee keer voorgekomen.
* verbruik: de auto verbruikt 7 l / 100 km, ruim 1:14 dus. Vooralsnog wijt ik dat aan het feit dat de auto 8000 km op de teller heeft staan. Ik hoor van de meeste V50 rijders dat het verbruik pas na 10 tot 15 duizend km daadwerkelijk daalt richting 1:16 tot 1:17. Gecombineerd met een krappe tankinhoud (52 liter) blijft het bereik ver achter bij de VW Bora en Passat die ik in het verleden gereden heb.
* geen probleem van de V50, maar helaas heb ik wel mijn eerste autoinbraak achter de rug. Toch jammer van zo’n mooie nieuwe auto. De etterbakken hebben bovendien ook de lak zwaar beschadigd, maar misschien moet ik blij zijn dat ik al 15 jaar zonder dergelijke problemen rondrijd.