Volvo V50 2.0 D Summum (2004)
| Uitvoering | V50 2.0 D Summum |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 70 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Na drie inbraken in 4 maanden in mijn vorige auto, waarbij in totaal voor 12.000 euro schade werd aangericht zat er niets anders op dan dit (blijkbaar in de buurt bekende) lokkertje over te dragen aan een collega en zelf iets nieuws te bestellen. Geluk bij een ongeluk was dat ik me al langer ergerde aan de waardeloze kofferruimte van de Megane en nu dus voor een stationwagon kon gaan.
De eisen: dikke dieselmotor, geïntegreerde DVD-navigatie en niet te groot. Om verschillende redenen vielen alle concurrenten af en bleef uiteindelijk de Volvo V50 2.0D over. Deze is in mijn geval geleverd in ultra-complete Summum-trim en wordt verder gecompleteerd met de Premium Mobility Line, de Estate line, 17’ Sculptor wielen en zwart metallic lak.
Voorin ligt de in samenwerking met PSA ontwikkelde tweeliter turbodiesel die 136 paarden op de been brengt. Het is een typisch modern dieselblok: karrevrachten koppel maar geen fan van ultralage toeren. Oppassen bij het wegrijden dus, je geeft snel te weinig gas. Eenmaal op stoom heb je feitelijk maar drie versnellingen nodig. Versnellingen overslaan (van 2 direct naar 4 bijvoorbeeld) is geen enkel probleem, de motor pakt zonder morren op. Pijnpunt is wel het verbruik. Hoewel het bij het inrijden wel afneemt is 6,5 liter per 100 km gemiddeld niet bijster zuinig voor enkel snelwegkilometers. Over de actieradius van de V50 is al veel gemopperd en dat is volledig terecht. Het is idioot dat een auto van dit kaliber elke 650 kilometer aan de pomp moet staan als elke concurrent op zijn sloffen 800-900 kilometer haalt. Daarnaast liegt de boordcomputer dat ie barst over het verbruik. Als de computer als gemiddelde 6 liter op 100 km aangeeft zit je in de praktijk zeker 10% hoger.
Nadeeltje is wel de wat hakerige versnellingsbak. De verzetten zitten lekker dicht bij elkaar en zijn goed op elkaar afgestemd, maar een potje lekker poken zit er niet in. Naarmate de auto wat losser gereden wordt, wordt de versnellingsbak gelukkig ook wat soepeler. Als een mes door de boter zal het wel nooit gaan, maar het is nu in ieder geval aanvaardbaar. Met name de 2e versnelling heeft soms nog wel eens moeite om goed op zijn plek te vallen.
Het interieur is onderwerk van kritiek en lof geweest. De vormgeving en kwaliteit is dik in orde. Het is nog niet van Audi-niveau, maar alle delen sluiten goed op elkaar aan, er zijn mooie materialen gebruikt en het geeft een goede sfeer. Keerzijde is de beperkte ruimte. De opbergvakjes mogen die naam niet eens dragen en ook de zitruimte achterin is hooguit voldoende. Ik kan met mijn 1.85 in ieder geval niet met goed fatsoen achter mezelf zitten. Mensen die hun benen een goed plekje kunnen geven hebben echter niet te klagen. Zowel voor- als achterin staat goed meubilair en het is ook op lange ritten goed vol te houden.
De kofferbak lijkt ruim maar valt in de praktijk toch een beetje tegen. Tussen de wielkasten is hij erg smal en vooral ook erg laag door de enorme paraplubak die aan het afdekzeil vast zit. Verder zit aan de achterbank een groot stalen opbergvak voor het rolnet waardoor wat hogere dozen niet helemaal tot achter in de kofferbak geschoven kunnen worden. Twee golftassen kun je ook vergeten.
Qua uitrusting doet de Summum zijn naam wel eer aan: Het is ondoenlijk om alle snufjes op te noemen. Het Premium Audio systeem moet er wel even uitgelicht worden. Met deze optie krijg je de beschikking over maar liefst 12 speakers die het beste geluid voortbrengen dat voor dit geld met een fabrieksstereo beschikbaar is. Je moet een paar klassen hoger gaan kijken voordat je beter tegenkomt. De DVD-navigatie voldoet ook prima, hoewel het meegeleverde kaartmateriaal niet up to date is. Een groot aantal in 2002 en 2003 doorgevoerde wijzigingen in de buurt van mijn kantoor zijn allemaal niet meegenomen. Sinds kort heb ik een nieuwe 2005-versie van de DVD en die is beter, maar laat op bepaalde punten nog steeds wel een steekje vallen. Het centrum van Hilversum is voor hem bijvoorbeeld een groot raadsel.
En dan, hoe rijdt het. Meer dan goed eigenlijk. Zowel mijn vriendin (die fors kleiner is dan ik) als ikzelf kunnen makkelijk een goede zitpositie vinden (leve stoelen met elektrische verstelling en geheugen) en als je eenmaal gewend bent aan de wat zware koppeling rij je er zo mee weg. Rechtdoor gaat de V50 als een speer en ook in de bochten is de Ford-afkomst goed merkbaar. Pas als je echt veel te hard een bocht induikt schuift de Zweed over de voorwielen weg. De auto is voorzien van DSTC (tractie en stabiliteitscontrole) maar het functioneren daarvan is wat vaag. Ik heb al een keer bijna een paaltje uit de grond gereden omdat onverwachts met onderstuur te maken kreeg zonder dat de DSTC ingreep. De tractiecontrole zelf werkt dan weer wel prima, zoals met de maartse sneeuw goed te merken viel.
Update 8-1-2006: In mei is het blok door Rica getuned waardoor ik inmiddels beschik over 184 pk en 381 Nm koppel en dat merk je. Met name boven de 2000 toeren vliegt de V50 nu weg en als je de turbodruk goed erop houdt trek je in elke versnelling de stenen uit de straat (bij wijze van spreken dan). Tussenacceleraties zijn in een vloek en een zucht gedaan en zelfs in de hoogste versnelling is er nog genoeg power voorhanden om elke weggebruiker in no-time voorbij te flitsen. Daarnaast is het blok iets zuiniger geworden waardoor ik met een rustige rechtervoet inmiddels zo’n 750 km ver kan komen. Nadelen zijn er ook: de voortrein kan al dat vermogen eigenlijk niet verwerken waardoor er wat bijgeluiden zijn ontstaan. Tot nu toe is er nog niks echt stukgegaan en het wordt ook niet erger, dus of het nog echt voor problemen gaat zorgen is onduidelijk. Verder is de roetproductie fors toegenomen.
Bij aflevering storing in de verwarming waardoor bij een buitentemperatuur van 2 graden op volle kracht ijskoude lucht het interieur werd ingejaagd. 200 kilometer blauwbekkend gereden voordat een reset door de dealer het probleem oploste. Waardeloze service van de leasemaatschappij, die hadden dit moeten merken.
Tot twee keer toe storing in het audiosysteem waardoor er geen geluid meer werd geproduceerd. Ook de begeleiding van de naviagtie bleef stil terwijl het systeem wel gewoon functioneerde. Tijdelijk opgelost door de auto stil en op slot te zetten en twee minuten te wachten. Volgens de dealer zou dit met een software-update opgelost moeten zijn.
En dan de interieurkwestie. Door een fout van de leasemaatschappij is mijn V50 afgeleverd met pikzwart interieur terwijl donkerbeige was besteld. Zwart van binnen, zwart van buiten, dat levert een behoorlijk duistere ambiance op dus ik ben daar uiteraard niet mee akkoord gegaan. Na wat discussie over en weer is besloten de auto terug te sturen naar de fabriek waar het gehele interieur zal worden gewissseld. Op dit moment staat mijn Volvo dan ook in Gent voor een grondige verbouwing. En nu maar bidden dat alles heel blijft, want echt elk paneeltje binnenin moet worden vervangen. In dit geval dan weer niets dan lof voor de leasemaatschappij dat ze deze (peperdure) actie voor hun rekening nemen.
Update 25-4-2005: inmiddels is mijn V50 teruggekeerd met de juiste interieurkleur. Voordelen: het ziet er een stuk beter uit en het beige leer is van een veel steviger soort dan het standaard zwarte. Dat scheelt behoorlijk in het kwaliteitsgevoel. Helaas is ook gebeurd waar ik al bang voor was: de interieurwissel heeft de bouwkwaliteit geen goed gedaan. Tijdens het accelereren zijn bij bepaalde toerentallen duidelijke resonanties hoorbaar en met name de hemelbekleding sluit minder strak aan dan voorheen.
Update 8-1-2006: het afsterven van het audiosysteem is onlangs na maanden weer eens gebeurd, maar daarna niet meer teruggekomen. Wel heeft het blok na lang in de kou gestaan te hebben moeite met starten. Pas bij de 2e poging slaat hij aan. Tenslotte bleek een stekker van de elektrische stoelverstelling kapot gegaan te zijn waardoor de hoogteverstelling volstrekt willekeurig al dan niet werkte.