Volvo V50 1.6D Edition I (2006)
Uitvoering | V50 1.6D Edition I |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Volvo V50, niet overdreven, wel kloppend
Ik heb de afgelopen 10 jaar 28 auto's in bezit gehad. Vaak oudere auto's met grote motoren en luxe uitvoeringen (goedkoop in aanschaf, duur om te rijden), maar door een grotere woonwerkafstand (Utrecht - Haarlem ca. 100km per dag) werd ik gedwongen uit te kijken naar een goed rijdende en zuinige auto. Het is een Volvo V50 1.6 diesel uit 2006 geworden, door mij gekocht op 20 december 2011.
Positieve ervaringen
Dit is een auto die eigenlijk helemaal klopt. Hij blinkt niet uit op enig vlak, maar alles klopt. Hij is niet groot, maar wel handig door de neer te klappen passagiersstoel. De 1.6 diesel (109 pk)doet zijn werk netjes, maar je moet geen wonderen verwachten en 'm een beetje op toeren houden met optrekken. Voor mijn dagelijkse rit van Utrecht naar Haarlem is het perfect. Het comfort van de auto is goed, vooral door de prima stoelen en het goed doordachte dashboard. Het verbruik is, na vervanging van een software module voor regeneratie van de roetfilter, met gemiddeld 1:17,5 zeer acceptabel te noemen. Daarnaast is het prettig dat het (gefacelifte) model nog steeds wordt geproduceerd!
Negatieve ervaringen
Vlak na aankoop begon het verbruik van de auto op te lopen. Uiteindelijk heeft de garage 'm 3 keer uitgelezen en gereset, het olieniveau verlaagd en de bezinefilter vervangen. Allemaal tevergeefs, maar toch al €500,- verder. Pas na een totale software check á € 400,- en het vervangen van een softwaremodule waren de problemen opgelost. De auto bleef namelijk het roetfilter schoonbranden waardoor het verbruik sterk toenam (1:12). Blijkbaar maakt alles software en het downsizen het onderhoud vrij ingewikkeld.
In z'n algemeenheid tot nu toe is de ervaring overwegend positief. Afgezien van de hapering in de (door PSA gebouwde) motor voelt het aan als een degelijke auto, die voorzien is van alle zaken die een auto moet hebben.
Mocht ik echter opnieuw een V50 uitkiezen, met de kennis die ik inmiddels over deze auto heb opgedaan, dan zou ik absoluut voor een 2.0 diesel gaan. Ongeveer het zelfde verbruik, betere motor en net iets meer vermogen (136 pk).
Ik hou jullie op de hoogte van verder ontwikkelingen!