Volvo S40 D2 DRIVe StartStop Limited Edition (2012)

Volvo S40 D2 DRIVe Start/Stop Limited Edition (2012)

UitvoeringS40 D2 DRIVe Start/Stop Limited Edition
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Volvo S40 D2 DRIVe S/S Limited Edition

Na ruim 2 jaar toch maar besloten om een review te schrijven over de S40. Ik noem mezelf autoliefhebber en heb een aantal andere reviews gelezen, dus waarom zelf niet eentje schrijven en een bijdrage leveren waar anderen wellicht iets aan hebben?
Eind 2011 kreeg ik de mogelijkheid een lease-auto uit te zoeken. Ik heb toen naar een aantal auto's gekeken en proefgereden, waarbij ik uiteindelijk heb gekozen voor de Volvo (en niet voor Giulletta en 1-serie).
Waarom de Volvo? Tja, deels vanwege de portemonnee (relatief lage cataloguswaarde i.v.m. uitloopmodel) en deels vanwege het merk/uitstraling.

Enfin, Het is een Volvo S40 met de 1.6D (D2) in Limited Edition uitvoering geworden.

Hoewel een review natuurlijk uiterst subjectief is/kan zijn, ga ik proberen een zo eerlijk mogelijk beeld van de auto te geven aan de hand van de volgende inhoudsopgave:
1. Exterieur
2. Interieur
3. Motor
4. Onderstel/wegligging
5. Verbruik
6. Problemen

1. Exterieur
Eén van de redenen om deze auto te kiezen is het exterieur geweest voor mij. Toegegeven, ik heb een voorkeur voor de sedanvorm maar de S40 is m.i. een zeer geslaagde; simpel doch elegant en krachtig gelijnd.
Persoonlijk is het voor mij geen probleem om te rijden in een auto die al sinds 2004 meegaat. Ik wil de auto niet 'tijdloos' noemen maar gedateerd vind ik hem zeker niet.

Verder over de buitenkant; De auto staat op 17 inch velgen (diamond of spider cut o.i.d.) en dit staat hem prima. De velgen hebben ongeveer dezelfde kleur als de carrosserie en komt samen lekker 'donker' over. De DRIVe-versies van Volvo zijn allemaal 10mm verlaagd omwille van het verbruik/uitstoot en staat net iets beter dan de normale rijhoogte.
Andere zaken die opvallen zijn de lak en de voorruit. Beiden hebben op mij een wat 'softe' indruk achter gelaten. Ik rijd weliswaar veel maar ik heb veel putjes/krassen van steenslag en de voorruit is 1 x vervangen en heb (op moment van schrijven) alweer 3 sterretjes in de vervanging. Bij mijn eerdere auto’s is het me nooit zo opgevallen, die steenslag. Kan er natuurlijk ook aan liggen dat ik nog nooit nieuw heb gereden en er altijd al sprake was van enige steenslag. Toch heeft de ruit het al begeven (en bijna een tweede keer) en vind ik de putten en krassen diep.
De velgen vergen wat gefriemel om netjes schoon te krijgen.
Dingen zoals lampen (behuizing en glas enz.) maken een stevige indruk, hier is nog niks van gesneuveld.
De spiegelkappen zijn in mat chroom (R-design optie) en deze zitten wel goed vast maar ‘schuiven’ iets. Moeilijk te omschrijven maar er zit dus wat speling op het kapje en maakt zodoende een wat mindere indruk op me. Vraag me af of dit bij originele kappen ook zo is (iemand?).

2. Interieur
Meer dan bij het exterieur is aan de binnenkant echt wel te zien dat de auto uit 2004 stamt. Het algehele design is overigens lekker strak zweeds. De leeftijd zie je met name terug in zaken als de bediening en infotainment. Het display tussen de tellers en de gecombineerde display in de middelconsole komen gedateerd over in vergelijking met systemen van bv. VAG of BMW.
Nu we het toch over infotainment hebben; De auto is voorzien van 'high performance audio' van Volvo zelf en ik vind het super. Veel instelmogelijkheden en voldoende bereik in alle volumes. Zeker een aanrader en heb hier veel plezier van gehad daar ik toch veel tijd in de auto doorbreng.
Het navigatiesysteem is een RTI systeem. Positief aan het systeem is dat het werkt met een harde schijf (dus geen gerommel met dvd-roms o.i.d.) en dat Volvo voorziet in de eerste 3 jaar in updates. Negatieve punten zijn er ook; hier verraad ook de resolutie van het display zijn leeftijd. Daarnaast heeft de TMC optie zichzelf nog nooit bewezen als het gaat om het aanbieden van alternatieve routes. Vaak is gewoon aansluiten (als de file er ook echt staat) korter dan het alternatief dat voorgesteld wordt. Soms is een alternatief (volgens het systeem) ook het pakken van een afrit om je er dan weer doodleuk op te sturen? Hmmm.. en ik maar denken dat Volvo zo’n ‘net’ merk was.
Verdere opties werken goed zoals de stoelverwarming (twee standen: 1 is lekker, 2 is brand), de klimaatregeling (vrij snel warm, goede airco. In de winter staat hij altijd op 23 graden, wat toch echt aanvoelt als 20/21) en de bluetooth (niet geweldig qua gesprekskwaliteit, wel met audiostreaming welke ik niet gebruik).
Knoppen en hendels (m.u.v. de stoel) voelen solide aan.
De gebruikte materialen zijn over het algemeen prima. Bovenkant dashboard is zacht, aluminium is echt en het leer is mooi gestikt. Over dat laatste; het leer is op de voorstoelen niet meer op zijn strakst. Op bepaalde plekken worden hardere plasticsoorten gebruikt (onderkant deurpanelen, middentunnel enz.), deze krassen sneller. Een veel gehoorde en terechte opmerking is de forse B-stijl welke bestaat uit hard, hol klinkend, zwart plastic bestaat. Op deze plek heeft zich ook al een trilling ontwikkeld die een vervelend geluidje veroorzaakt. Niet iets waarmee ik bij de dealer aan wil/kan komen (ligt aan de dealer) of niet opgelost kan worden door een extra tikje volume. M.b.t. ander geluid kan ik melden dat het windgeruis goed te doen is tot ongeveer 130 km/u, daarboven laat de wind sterker van zich horen (geen gefluit o.i.d.).

3. Motor
De motor (D2: 115 pk en 270 Nm) is afkomstig van PSA en doet dienst in een groot aantal modellen. Ik kan de motor helaas niet kort en bondig samenvatten. Hij is;
- Voldoende vlot om met het verkeer mee te komen (als je weet hoe hem te gebruiken);
- Krachtig (koppel) in het juiste maar beperkte toerenbereik;
- Luidruchtig en enigzins trillerig in het verkeerde toerenbereik;
- Zuinig tot bepaalde snelheden en toeren.
Hoewel bovenstaande punten ietwat tegenstrijdig overkomen kan je redelijk opschieten (een strepentrekker wordt het nooit) door ‘op het koppel te rijden’. De motor kan ook irriteren; vooral in de lage toeren waarbij de turbo nog niet helemaal meedraait/op snelheid is. Het fatsoenlijk wegrijden vereist echt wat gewenning aan de motor en koppeling (vliegwiel). Al met al voldoet de D2 wel voor de S40, ik kan me echter niet voorstellen dat je een V60/S60/S80 besteld met deze motor. Dit moet dan alleen uit zwaarwegend financieel oogpunt zijn, want die modellen wegen 1500 kg of meer en doen >13 tellen over het sprintje naar de 100.
De motor en bak vormen an sich een aardig koppel, niet veel op aan te merken. Schakelen gaat soepel en trefzeker, de koppeling behoeft zoals gezegd gewenning. Stationair klinkt de motor wat rauw en is er sprake van een lichte trilling (wel voelbaar in het interieur).

4. Onderstel / wegligging
Over het onderstel kan ik kort wezen; dit steekt m.i. zeer goed in elkaar. De auto ligt lekker op de weg (of dit nu door de verlaging komt weet ik niet. Deze zit er immers op voor het verbruik, niet vanwege sportieve aspiraties) en laat zich goed sturen. Weinig last van onderstuur, daarvoor moet je echt hard door bocht willen. De auto laat zich goed ‘zetten’ in langere bochten en wekt zodoende vertrouwen.
Lange en middellange oneffenheden worden goed genomen door het onderstel. Er is sprake van een (voor mij) fijne balans. Niet te stuiterig maar ook zeker niet deinerig. Over het algemeen wel met de nadruk op comfortabel. Het enige wat me wel een aantal keer is opgevallen (maar dus ook niet altijd) is dat echt korte maar forse oneffenheden soms kunnen resulteren in een klap.
Ook bijzonder is dat de auto wat ‘kreunt’ (bij gebrek aan een betere term) bij het schuin oprijden van drempels of parkeerplek voor mijn huis. De carosserie tordeert niet maar de krachten zijn wel degelijk aanwezig en worden omgezet in een aantal kleine kraakjes bij het moment van oprijden. Doet bij mij iets af aan het algehele kwaliteitsgevoel dat de Volvo bij mij wel weet op te wekken.

5. Verbruik
Normverbruik is 3,8 ltr/100 km, oftewel 1 op 26,3. Direct weer vergeten; is alleen haalbaar als je altijd en overal 80 km/u op de cruisecontrole rijdt. Op de boordcomputer doe ik 5,4 ltr/100 km (1 op 18,5), in werkelijkheid is dit 1 op 18 (aan de hand van een aantal tankbeurten). Ik vind afwijking groot t.o.v. het normverbruik, echter niet schokkend t.o.v. vergelijkbare auto’s met dergelijk motorisering. Ik heb wel het vermoeden dat een wat grotere motor dit ook zou kunnen halen en een zogenaamde spaardiesel dus niet altijd noodzakelijk is. Bij mijn gebruik (veel snelweg en hogere snelheden) zou een grotere motor wat minder hard hoeven werken en dit verbruik ook halen.

6. Problemen
Ik heb de review niet chronologisch of oplopend in kilometers geschreven. Als ik ga updaten zal ik dit wel doen a.d.h.v. de kilometerstand. Problemen heb ik heel weinig gehad met de Volvo. Tot 120.000 km (interval is 20.000 km) is er iedere keer het normale onderhoud (beurten) uitgevoerd. Verder, ook altijd gemeld bij de beurten;
- 1 x de remblokken achter (wat mij bevreemd, de voorkant is toch altijd eerst?).
- 1 x klacht over de vloermat bestuurder (doorgesleten). Alle matten zijn toen vervangen, dit schijnt vaker voor te komen bij Volvo. Dezelfde mat is nu overigens weer bijna door.
- 1 x klacht over klimaatregeling. Deze is toen opnieuw geijkt. Echter zonder succes; hij staat nog altijd op 23 terwijl het dit volgens een aantal mensen toch niet echt is.
- 2 x klacht over het afwezige vermogen in de lage toerenregio bij het wegrijden (en vlot de koppeling op laten komen). Dit resulteert in een lam moment (geen power en de turbo doet er lang over om weer bij de les te komen). Verminderd door de softwareupdate die Volvo elke beurt (indien beschikbaar) doet.
- 1 x klacht over bijgeluiden achteras. Dit was volgens mij een fout van de dealer door het monteren van de verkeerde winterbanden (deze liggen bij hen in opslag). Dit ontkende ze en er werd goedkeuring gevraagd voor nieuwe bij de leasemaatschappij. De banden die het geluid veroorzaakten waren van Goodyear en nu liggen er Vredesteins onder.
- 1 x een foutmelding gehad na een fanatieke wasbeurt (onderkant). Deze heeft zichzelf weer opgelost zodra de auto herstart was.
- 1 x voorruit vervangen.
- 1 x klacht over de herkenning van liedjes op de USB-stick. Allereerst moet de USB op een bepaalde manier (FAT32) geformatteerd zijn, wil de audio hem herkennen. En ten tweede herkent hij dan nog niet alle mp3’s. Andere bestandformaten (m.u.v. van wma) worden ook niet afgespeeld.

Update 29 april 2014/137.000 km

Een update want de Volvo heeft me vorige week laten staan. Bij het oprijden een rotonde (in de 1) kreeg ik de bak ineens niet meer in zijn 2! Stilgezet aan de kant van de weg...
Als de auto uit stond ging het schakelen weer wat mij deed vermoeden dat er toch iets serieus kapot was in de hydrauliek van de versnellingsbak. Na veel gewacht en gebel de auto bij de dealer gekregen. Na goedkeuring van de leasemaatschappij is de auto gerepareerd; het euvel zat in de drukgroep en was "een dag werk".

Update 7 oktober 2014/160.000 km

De S40 is weer voor een beurt geweest. De reguliere beurt is uitgevoerd alsmede de wissel naar winterbanden. Volvo heeft het advies gegeven aan de leasemaatschappij om de distributieriem te vervangen bij 160.000 km. Na enig aandringen is dit ook uitgevoerd. Verder de keerring van de versnellingsbak en de remvloeistof. Al met al behoorlijk wat werk dat ervoor zorgde dat de auto een dag extra mocht blijven. Zeker niet vervelend aangezien ik de beurt had gecombineerd met een proefrit in de V40 D4. Zeer leuke auto en toch echt een wereld van verschil met de S40 (met name interieur, Multimedia en kleine zaken als verlichting e.d.). Dit jaar met 14% bijna niet te ontlopen maar ook met 20% nog een mooie auto en goede deal.

Update 4 november 2014/163.000 km

Kleine update over het gebruik. Dit is door iets andere routes maar ook door de km's iets gunstiger geworden. Boordcomputer geeft gemiddeld 5,1 liter/100 km aan. Werkelijkheid is ongeveer 1 op 19.

Update 31 december 2014/170.184 km
De S40 ingeleverd bij een innamepunt (twee foto's toegevoegd, excuses voor de kwaliteit). De auto heeft het naar mijn idee heel goed gedaan. 1 x heeft hij me echt laten staan, voor de rest een betrouwbare, comfortabele maar ook fijn sturende km-vreter geweest. Ben benieuwd waar hij naar toe gaat.
Opvolger is een V40.

7,5